NSA-directeur: Encryptie is niet slecht, maar juist de toekomst’

encryptie

Encryptie is niet slecht, maar juist de toekomst. Autoriteiten zouden echter wel toegang moeten kunnen krijgen tot versleutelde communicatie. Dit zegt Mike Rogers, directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

“Je hoort mij niet zeggen dat encryptie slecht is. Encryptie is niet slecht, maar een fundamenteel onderdeel van de toekomst. Het zou belachelijk zijn anders te beweren”, zei Rogers volgens ZDNet op een cyberwarfare conferentie in Estland.

Veiligheid van landen

Rogers wil dat er een juridische raamwerk komt dat de veiligheid van burgers garandeert en tegelijkertijd de privacy van burgers beschermd. Dit raamwerk moet spelregels bieden waarmee opsporings- en handhavingsinstanties in bepaalde situaties toegang kunnen krijgen tot versleutelde verbindingen en data. Het gaat hierbij vooral om situaties waarbij informatie direct van invloed is op de veiligheid van landen. Rogers wijst op het vergelijkbare bestaande juridische raamwerk voor het aftappen van telefoonverkeer.

Rogers is ook van mening dat er internationale regelgeving moet komen voor het internet. Hierbij trekt de NSA-directeur de vergelijking met het zeerecht, dat eveneens is gebaseerd op internationale regels.

Lees ook
Versleutelde smartphone Blackphone helpt gebruikers hun privacy te beschermen

Versleutelde smartphone Blackphone helpt gebruikers hun privacy te beschermen

Een nieuwe smartphone moet gebruikers helpen hun privacy beter te beschermen. De Blackphone is een smartphone die speciaal is ontworpen om alle vormen van communicatie extra te beveiligen en versleutelen. De telefoon moet voorkomen dat gebruikers door inlichtingendiensten als de NSA kunnen worden afgeluisterd. De Blackphone is ontwikkeld door Sil1

'Telecomproviders moesten van de Britten kiezen voor een zwakkere encryptie'

'Telecomproviders moesten van de Britten kiezen voor een zwakkere encryptie'

De eerste versie van het gsm-protocol, A5/1, is voorzien van een zwakkere encryptie dan oorspronkelijk de bedoeling was. De Britse geheime dienst GCHQ zou alle betrokken providers hiervoor flink onder druk hebben gezet. Dit stelt Peter van der Arend, die voor het Nederlandse PTT meewerkte aan het ontwerp van het protocol, in een interview met de1