‘Noord-Korea hackt ruim 140.000 Zuid-Koreaanse systemen’

hacker4-gabor-kalman

Meer dan 140.000 computers bij 160 Zuid-Koreaanse bedrijven en overheidsinstellingen zijn gehackt door Noord-Korea. Op deze systemen is malafide code aangebracht ter voorbereiding van een massale cyberaanval die Noord-Korea zou willen opzetten tegen Zuid-Korea.

Dit stelt althans de Zuid-Koreaanse politie, meldt Reuters. Sinds Noord-Korea in januari een nucleaire test heeft uitgevoerd en in februari een langeafstandsraket lanceerde zijn de spanningen tussen Zuid-Korea en Noord-Korea opnieuw opgelopen. Naar aanleiding van deze spanningen is Zuid-Korea onder andere extra alert op eventuele cyberaanvallen die Noord-Korea wil opzetten tegen doelen in het land.

Informatiediefstal

De cyberaanvallen op Zuid-Koreaanse systemen zouden in 2014 zijn begonnen en in februari 2016 zijn opgemerkt. Noord-Korea wist in februari informatie wisten te stelen van twee Zuid-Koreaanse conglomeraten. De Zuid-Koreaanse media meldt dat het gaat om de conglomeraten SK en Hanjin, al wil de Zuid-Koreaanse politie dit niet bevestigen. In totaal zouden 42.000 documenten zijn gestolen, waarvan 40.000 zijn gerelateerd aan defensie.

Opvallend is dat de aanvallers vooralsnog alleen systemen hebben geïnfecteerd, maar de systemen verder met rust hebben gelaten. Zuid-Korea vermoedt daarom dat de systemen zijn aangevallen ter voorbereiding van een grootschalige cyberaanval. “Er is een grote kans dat het Noorden (red: Noord-Korea) op nationale schaal verwarring wil scheppen door een gelijktijdig aanvallen te lanceren nadat verschillende doelwitten van cyberterreur zijn veilig gesteld, of de intentie heeft continu industriële en militaire geheimen te stelen”, aldus de cybercrime unit van de Zuid-Koreaanse politie tegenover Reuters.

Lees ook
De financiële impact van gecompromitteerde zakelijke e-mail accounts

De financiële impact van gecompromitteerde zakelijke e-mail accounts

Business E-mail Compromise (BEC) is snel uitgegroeid tot een duur hoofdpijndossier voor organisaties over de hele wereld. In 2020 heeft BEC slachtoffers meer dan 1,8 miljard dollar gekost. Dat is bijna de helft van de totale schade aan cybercriminaliteit.

Kaspersky's nieuwste APT-trendsrapport voor Q1 2022

Kaspersky's nieuwste APT-trendsrapport voor Q1 2022

Advanced Persistent Threat (APT)-actoren hebben een druk kwartaal achter de rug blijkt uit Kaspersky's nieuwste APT-trendsrapport voor Q1 2022. Zowel recentelijk ontdekte als lopende campagnes van nieuwe en bekende operators zorgden voor aanzienlijke veranderingen in het APT-dreigingslandschap. APT-actoren.

NFT’s – een walhalla voor cybercriminelen

NFT’s – een walhalla voor cybercriminelen

Mensen zoeken op het internet inmiddels vaker naar NFT's dan naar cryptocurrencies, zo gaf Google in december 2021 aan. Uit een rapport van DappRadar blijkt dat NFT's in oktober van afgelopen jaar 133 miljoen euro meer hebben opgebracht dan een maand daarvoor. Het is lastig om niet hebzuchtig te worden als je dit soort bedragen ziet. Het was een k1