‘Noord-Korea hackt ruim 140.000 Zuid-Koreaanse systemen’

hacker4-gabor-kalman

Meer dan 140.000 computers bij 160 Zuid-Koreaanse bedrijven en overheidsinstellingen zijn gehackt door Noord-Korea. Op deze systemen is malafide code aangebracht ter voorbereiding van een massale cyberaanval die Noord-Korea zou willen opzetten tegen Zuid-Korea.

Dit stelt althans de Zuid-Koreaanse politie, meldt Reuters. Sinds Noord-Korea in januari een nucleaire test heeft uitgevoerd en in februari een langeafstandsraket lanceerde zijn de spanningen tussen Zuid-Korea en Noord-Korea opnieuw opgelopen. Naar aanleiding van deze spanningen is Zuid-Korea onder andere extra alert op eventuele cyberaanvallen die Noord-Korea wil opzetten tegen doelen in het land.

Informatiediefstal

De cyberaanvallen op Zuid-Koreaanse systemen zouden in 2014 zijn begonnen en in februari 2016 zijn opgemerkt. Noord-Korea wist in februari informatie wisten te stelen van twee Zuid-Koreaanse conglomeraten. De Zuid-Koreaanse media meldt dat het gaat om de conglomeraten SK en Hanjin, al wil de Zuid-Koreaanse politie dit niet bevestigen. In totaal zouden 42.000 documenten zijn gestolen, waarvan 40.000 zijn gerelateerd aan defensie.

Opvallend is dat de aanvallers vooralsnog alleen systemen hebben geïnfecteerd, maar de systemen verder met rust hebben gelaten. Zuid-Korea vermoedt daarom dat de systemen zijn aangevallen ter voorbereiding van een grootschalige cyberaanval. “Er is een grote kans dat het Noorden (red: Noord-Korea) op nationale schaal verwarring wil scheppen door een gelijktijdig aanvallen te lanceren nadat verschillende doelwitten van cyberterreur zijn veilig gesteld, of de intentie heeft continu industriële en militaire geheimen te stelen”, aldus de cybercrime unit van de Zuid-Koreaanse politie tegenover Reuters.

Lees ook
Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

De nieuwe uniforme veiligheidsregels voor online bankieren moeten duidelijkheid geven. Financieel consulent Peter Beszelsen waarschuwde echter in een column in De Telegraaf dat slachtoffers van fraude met internetbankieren voortaan zelf moeten bewijzen dat zij zich aan de regels van banken hebben gehouden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloe1

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1