Nieuwe malware steelt inloggegevens van Nederlandse bedrijven

malware

Nieuwe malware is opgedoken die onder andere onder Nederlandse bedrijven slachtoffers maakt. De malware download de trojan horse OTLARD/Gootkit, die probeert inlog- en bankgegevens van gebruikers te stelen.

Dit meldt beveiligingsbedrijf Trend Micro. De malware wordt verspreid via een e-mailcampagne en download een variant van de OTLARD bankingtrojan, die ook bekend staat als Gootkit. Deze trojan dook begin 2012 voor het eerst op en richt zich op het stelen van informatie. De malware is persistent, wat wil zeggen dat deze zich dusdanig stevig op het systeem verankert dat de malware ook na het formatteren van de volledige harde schijf aanwezig blijft. Daarnaast kan de malware de webbrowser van gebruikers manipuleren, netwerkverkeer monitoren en aanvallers op afstand toegang geven tot systemen.

Spamcampagne

De malware is de afgelopen tijd actief verspreid via een e-mail spamcampagne. Deze campagne is op 25 mei gestart en werd op 29 mei alweer beëindigd. Bedrijven ontvingen een e-mail waarin zij een factuur of aankooporder toegestuurd leken te krijgen. In de bijlage zat een PPS- of PPSX-bestand, een vorm van PowerPoint-presentaties die niet kan worden aangepast en direct opent in slideshow modus.

Zodra gebruikers dit bestand openen krijgen zij deze presentatie te zien, waarin een malafide URL is opgenomen. Gebruikers hoeven niet op deze URL te klikken. Wie zijn muis boven deze URL laat zweven krijgt direct een beveiligingswaarschuwing te zien met de vraag of de content geopend moet worden. Indien gebruikers hiervoor kiezen, wordt hun systeem met de trojan besmet.

Gericht op EMEA-regio

De campagne lijkt vooral gericht te zijn op de EMEA-regio. Vooral in het Verenigd Koninkrijk, Polen, Zweden en Nederland zijn bedrijven getroffen. Onder andere in de maakindustrie, elektronica-industrie, onderwijssector, logistiek en onder bedrijven op het gebied van pyrotechniek zijn slachtoffers gevallen.

Meer over
Lees ook
Nieuwe malware slaat swipes op smartphones en tablets op

Nieuwe malware slaat swipes op smartphones en tablets op

Het is mogelijk de swipes en bewegingen op het scherm van een smartphone op te slaan. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk te achterhalen welke activiteiten een gebruiker op zijn smartphone uitvoert, maar met welk patroon gebruikers hun Android-smartphone ontgrendelen. Neal Hindocha, een beveiligingsonderzoeker van Trustwave, heeft proof-of-conc1

Mogelijk opnieuw Amerikaanse winkelketen slachtoffer van grootschalige creditcarddiefstal

Mogelijk opnieuw Amerikaanse winkelketen slachtoffer van grootschalige creditcarddiefstal

Michaels Stores, een keten van Amerikaanse winkels die hobbyspullen verkoopt, is slachtoffer geworden van grootschalige diefstal van creditcardgegevens. De winkelketen schrijft in een verklaring dat het mogelijk het doelwit is geworden van een cyberaanval en samenwerkt met de autoriteiten om het incident te onderzoeken. De cyberaanval werd in eer1

Nieuwe malware gebruikt Windows om Android-apparaten te infecteren

Nieuwe malware gebruikt Windows om Android-apparaten te infecteren

Een nieuwe vorm van Android-malware dringt smartphones en tablets binnen via Windows-machines. De malware infecteert in eerste instantie de Windows-machine en wacht af tot een Android-smartphone of -tablet met de computer wordt verbonden. Zodra dit gebeurt dringt de malware het mobiele apparaat binnen en nestelt zich in Android. Het gaat om de ma1