Nieuwe malware steelt inloggegevens van Nederlandse bedrijven

malware

Nieuwe malware is opgedoken die onder andere onder Nederlandse bedrijven slachtoffers maakt. De malware download de trojan horse OTLARD/Gootkit, die probeert inlog- en bankgegevens van gebruikers te stelen.

Dit meldt beveiligingsbedrijf Trend Micro. De malware wordt verspreid via een e-mailcampagne en download een variant van de OTLARD bankingtrojan, die ook bekend staat als Gootkit. Deze trojan dook begin 2012 voor het eerst op en richt zich op het stelen van informatie. De malware is persistent, wat wil zeggen dat deze zich dusdanig stevig op het systeem verankert dat de malware ook na het formatteren van de volledige harde schijf aanwezig blijft. Daarnaast kan de malware de webbrowser van gebruikers manipuleren, netwerkverkeer monitoren en aanvallers op afstand toegang geven tot systemen.

Spamcampagne

De malware is de afgelopen tijd actief verspreid via een e-mail spamcampagne. Deze campagne is op 25 mei gestart en werd op 29 mei alweer beëindigd. Bedrijven ontvingen een e-mail waarin zij een factuur of aankooporder toegestuurd leken te krijgen. In de bijlage zat een PPS- of PPSX-bestand, een vorm van PowerPoint-presentaties die niet kan worden aangepast en direct opent in slideshow modus.

Zodra gebruikers dit bestand openen krijgen zij deze presentatie te zien, waarin een malafide URL is opgenomen. Gebruikers hoeven niet op deze URL te klikken. Wie zijn muis boven deze URL laat zweven krijgt direct een beveiligingswaarschuwing te zien met de vraag of de content geopend moet worden. Indien gebruikers hiervoor kiezen, wordt hun systeem met de trojan besmet.

Gericht op EMEA-regio

De campagne lijkt vooral gericht te zijn op de EMEA-regio. Vooral in het Verenigd Koninkrijk, Polen, Zweden en Nederland zijn bedrijven getroffen. Onder andere in de maakindustrie, elektronica-industrie, onderwijssector, logistiek en onder bedrijven op het gebied van pyrotechniek zijn slachtoffers gevallen.

Meer over
Lees ook
Hackers verstoppen malware in metadata van PNG-bestand

Hackers verstoppen malware in metadata van PNG-bestand

Hackers zijn erin geslaagd malware te verstoppen in PNG-afbeeldingen. De malware nestelt zich in de metadata van de afbeeldingen en worden hierdoor op dit moment nog niet door virusscanners gedetecteerd. De nieuwe distributiemethode voor malware is ontdekt door de analist Peter Gramantik van het beveiligingsbedrijf Securi. Gramantik beschrijft de1

Supermalware The Mask vormt meest geavanceerde cyberbedreiging

Supermalware The Mask vormt meest geavanceerde cyberbedreiging

Stuxnet was tot nu toe de meest geavanceerde malware. Het lijkt er echter op dat Stuxnet door een nieuw ontdekte vorm van malware van de troon is gestoten. De 'supermalware' The Mask wordt omschreven als 'de meest geavanceerde cyberbedreiging van dit moment'. De malware Stuxnet is wereldberoemd. De malware viel gericht Iraanse nucleaire installati1

Chrome waarschuwt gebruikers voor ongemerkte gewijzigde instellingen

Chrome waarschuwt gebruikers voor ongemerkte gewijzigde instellingen

Google voegt een nieuwe functie toe aan de webbrowser Google Chrome. De functie waarschuwt gebruikers automatisch zodra de instellingen van hun webbrowser zijn gewijzigd. Dit moet voorkomen dat cybercriminelen ongemerkt de browser kunnen aanpassen. Malware is in staat allerlei instellingen op een computer te waarschuwen, waaronder instellingen va1