Nieuwe malware steelt inloggegevens van Nederlandse bedrijven

malware

Nieuwe malware is opgedoken die onder andere onder Nederlandse bedrijven slachtoffers maakt. De malware download de trojan horse OTLARD/Gootkit, die probeert inlog- en bankgegevens van gebruikers te stelen.

Dit meldt beveiligingsbedrijf Trend Micro. De malware wordt verspreid via een e-mailcampagne en download een variant van de OTLARD bankingtrojan, die ook bekend staat als Gootkit. Deze trojan dook begin 2012 voor het eerst op en richt zich op het stelen van informatie. De malware is persistent, wat wil zeggen dat deze zich dusdanig stevig op het systeem verankert dat de malware ook na het formatteren van de volledige harde schijf aanwezig blijft. Daarnaast kan de malware de webbrowser van gebruikers manipuleren, netwerkverkeer monitoren en aanvallers op afstand toegang geven tot systemen.

Spamcampagne

De malware is de afgelopen tijd actief verspreid via een e-mail spamcampagne. Deze campagne is op 25 mei gestart en werd op 29 mei alweer beëindigd. Bedrijven ontvingen een e-mail waarin zij een factuur of aankooporder toegestuurd leken te krijgen. In de bijlage zat een PPS- of PPSX-bestand, een vorm van PowerPoint-presentaties die niet kan worden aangepast en direct opent in slideshow modus.

Zodra gebruikers dit bestand openen krijgen zij deze presentatie te zien, waarin een malafide URL is opgenomen. Gebruikers hoeven niet op deze URL te klikken. Wie zijn muis boven deze URL laat zweven krijgt direct een beveiligingswaarschuwing te zien met de vraag of de content geopend moet worden. Indien gebruikers hiervoor kiezen, wordt hun systeem met de trojan besmet.

Gericht op EMEA-regio

De campagne lijkt vooral gericht te zijn op de EMEA-regio. Vooral in het Verenigd Koninkrijk, Polen, Zweden en Nederland zijn bedrijven getroffen. Onder andere in de maakindustrie, elektronica-industrie, onderwijssector, logistiek en onder bedrijven op het gebied van pyrotechniek zijn slachtoffers gevallen.

Meer over
Lees ook
Nieuwe Zeus-variant probeert gebruikers te dwingen op linkjes te klikken

Nieuwe Zeus-variant probeert gebruikers te dwingen op linkjes te klikken

Cybercriminelen hebben een nieuwe variant van de beruchte Zeus trojan ontwikkeld waarbij een geheel andere aanpak hanteert om geld te verdienen. Waar andere Zeus-varianten voornamelijk gebruikt worden om gegevens voor internetbankieren te stelen probeert de nieuwe Zeus-variant slachtoffers te dwingen op links te klikken. Deze links leveren de crim1

Nieuwe trojan hackt WiFi-routers via brute force-aanval

Nieuwe trojan hackt WiFi-routers via brute force-aanval

Een nieuwe trojan valt routers aan en probeert zowel het beheerderswachtwoord van de apparaten te kraken als het DNS-adres in de configuratie van de WiFi-routers te wijzigen. Hiervoor waarschuwt het beveiligingsbedrijf Dr. Web. De malware Rbrute infecteert eerst de computer van een slachtoffer en zet vervolgens een verbinding op met een server. De1

NSA plaatst malware op computersystemen om verdachten te bespioneren

NSA plaatst malware op computersystemen om verdachten te bespioneren

De NSA infecteert op grote schaal computersystemen met malware. Door kwetsbaarheden in allerlei software te misbruiken kan de NSA kwaadaardige software installeren op computers van doelwitten, waardoor zij toegang kregen tot deze systemen. Dit meldt Glenn Greenwald op The Intercept. Greenwald is een journalist die in het verleden veel heeft geschr1