Nieuwe malware steelt inloggegevens van Nederlandse bedrijven

malware

Nieuwe malware is opgedoken die onder andere onder Nederlandse bedrijven slachtoffers maakt. De malware download de trojan horse OTLARD/Gootkit, die probeert inlog- en bankgegevens van gebruikers te stelen.

Dit meldt beveiligingsbedrijf Trend Micro. De malware wordt verspreid via een e-mailcampagne en download een variant van de OTLARD bankingtrojan, die ook bekend staat als Gootkit. Deze trojan dook begin 2012 voor het eerst op en richt zich op het stelen van informatie. De malware is persistent, wat wil zeggen dat deze zich dusdanig stevig op het systeem verankert dat de malware ook na het formatteren van de volledige harde schijf aanwezig blijft. Daarnaast kan de malware de webbrowser van gebruikers manipuleren, netwerkverkeer monitoren en aanvallers op afstand toegang geven tot systemen.

Spamcampagne

De malware is de afgelopen tijd actief verspreid via een e-mail spamcampagne. Deze campagne is op 25 mei gestart en werd op 29 mei alweer beëindigd. Bedrijven ontvingen een e-mail waarin zij een factuur of aankooporder toegestuurd leken te krijgen. In de bijlage zat een PPS- of PPSX-bestand, een vorm van PowerPoint-presentaties die niet kan worden aangepast en direct opent in slideshow modus.

Zodra gebruikers dit bestand openen krijgen zij deze presentatie te zien, waarin een malafide URL is opgenomen. Gebruikers hoeven niet op deze URL te klikken. Wie zijn muis boven deze URL laat zweven krijgt direct een beveiligingswaarschuwing te zien met de vraag of de content geopend moet worden. Indien gebruikers hiervoor kiezen, wordt hun systeem met de trojan besmet.

Gericht op EMEA-regio

De campagne lijkt vooral gericht te zijn op de EMEA-regio. Vooral in het Verenigd Koninkrijk, Polen, Zweden en Nederland zijn bedrijven getroffen. Onder andere in de maakindustrie, elektronica-industrie, onderwijssector, logistiek en onder bedrijven op het gebied van pyrotechniek zijn slachtoffers gevallen.

Meer over
Lees ook
Ugg Boots 4 Sale: Een verhaal over Palestijnse spionage

Ugg Boots 4 Sale: Een verhaal over Palestijnse spionage

Eind 2021 constateerde Proofpoint een complexe aanvalsketen die gericht was op regeringen in het Midden-Oosten, denktanks op het gebied van buitenlands beleid en een luchtvaartmaatschappij die aan de staat gelieerd was. In drie maanden tijd heeft Proofpoint drie subtiele variaties van deze aanvalsketen waargenomen. Proofpoint schrijft deze campagn1

Watchguard: Meeste malware komt binnen via versleutelde verbindingen

Watchguard: Meeste malware komt binnen via versleutelde verbindingen

Het aantal malwarebesmettingen op eindpoints oversteeg in Q3 van 2021 al het totale volume van 2020. Dat concludeert WatchGuard Technologies in de nieuwste editie van het Internet Security Report . De securityspecialist zag daarnaast het aantal zero-day-aanvallen met malware dat binnenkomt via versleutelde verbindingen verder stijgen.

Commentaar Lookout nav nieuws over de verspreiding van USB-sticks met ransomware

Commentaar Lookout nav nieuws over de verspreiding van USB-sticks met ransomware

Eerder deze week werd bekend dat criminelen van de FIN7-groep USB-sticks met daarop ransomware naar bedrijven sturen. Paul Visch, Regional Manager Benelux bij Lookout reageert.