Commentaar Lookout nav nieuws over de verspreiding van USB-sticks met ransomware

Cybercrime

Waarom zou een cybercrimineel USB-sticks met ransomware of andere malware gebruiken?

Dit is een vorm van social engineering en hoewel we deze methode niet vaak tegenkomen, kan het zeer effectief (en dus gevaarlijk) zijn.

 • Net als bij bekendere vormen van social engineering-aanvallen, via e-mail, sms, sociale media, gaming-apps en zelfs via telefoongesprekken, creëren de aanvallers een situatie die gebruiker ertoe verleidt om in te gaan op phishing of om ongemerkt ransomware/malware te installeren.
 • In dit geval betekent het verzenden van een USB-stick dat de aanvaller vrijwel iedere securitymaatregel op het apparaat kan omzeilen en zelfs toegang heeft tot de cloud accounts van het doelwit.
  • Hoewel dit meer werk vereist dan bijvoorbeeld een grootschalige aanval via tekstberichten of e-mail, vergroot dit soort zeer doelgerichte aanvallen te plegen de kans op succes.
  • Fysieke toegang tot een apparaat is altijd de meest directe manier om een gebruiker en de bijbehorende accounts te infecteren. Hoewel de aanvaller de USB-stick misschien niet zelf plaatst, is bijna net zo effectief als directe fysieke toegang tot een apparaat.

 

Hoe kunnen organisaties zich verdedigen tegen aanvallen met hardware?

Ransomware werkt niet langer individuele apparaten. In plaats daarvan maken de aanvallers gebruik van de connectiviteit van de cloud om toegang te krijgen tot de veelgebruikte, waardevolle gegevens van een organisatie en deze te versleutelen. Daarmee kunnen ze een organisatie volledig lam leggen totdat het is opgelost, zoals we helaas al diverse keren hebben gezien.

 • Een aanval met hardware kan beginnen met slechts één machine of één server, maar in het huidige dreigingslandschap is de toegang tot de infrastructuur die hiermee ontstaat het grootste risico.
 • Slechts één succesvolle BadUSB-aanval kan een ransomware-groep al een achterdeur verschaffen tot die infrastructuur, ongeacht of deze zich in de cloud of on-premises bevindt.

Dit incident laat onderstreept nogmaals hoe belangrijk het is om inzicht te hebben in het risicoprofiel van iedere gebruiker en ieder apparaat in de infrastructuur en de mogelijkheid om continu voorwaardelijke toegang te verlenen op basis van dat risiconiveau.

 • Dit is moeilijker geworden omdat steeds meer organisaties hun medewerkers alle apparaten laten gebruiken waarmee ze productief kunnen zijn, via het een Bring Your Own Device (BYOD)-model.
 • Meer BYOD betekent dat werknemers onbeheerde privé smartphones, tablets en computers gebruiken. Zonder volledige controle over een apparaat moeten security- en IT-teams voortdurend waakzaam zijn voor malware die via dit soort privé-apparatuur de IT-infrastructuur van het bedrijf binnenkomt.
 • Het gebruik van één compleet platform met Cloud Access Security Broker (CASB) en Zero Trust Network Access (ZTNA) -oplossingen is een essentieel onderdeel om voorwaardelijke toegang in te stellen voor de gehele infrastructuur. Dit soort ‘agent-loze’ oplossingen zijn de enige manier om ook privé apparaten of andere onbeheerde apparaten te beveiligen.

Hoe kunnen medewerkers getraind worden om dit soort aanvallen tegen te gaan?

Het geven van regelmatige securitytrainingen voor alle werknemers zou een topprioriteit moeten zijn voor iedere organisatie.

 • Tegenwoordig heeft vrijwel iedere medewerker voldoende toegangsmogelijkheden  tot de infrastructuur om een ​​cyberaanval op zijn minst startpunt te bieden en zich vervolgens zijdelings door de hele infrastructuur te verplaatsen.

Net als bij andere social engineering- of phishing-scenario’s kan dit soort aanvallen goed worden afgeslagen als de ontvangers altijd eerst checken bij de schijnbare afzender.

 • Zelfs wanneer een poststuk met een USB-stick afkomstig lijkt te zijn van de interne IT-afdeling, zou de eerste stap altijd moeten zijn om te checken of dit klopt.

Hoe hebben de veranderende werkomstandigheden door de coronapandemie de kans op dit soort aanvallen vergroot of deze gevaarlijker gemaakt?

Al vóór de coronapandemie waren werknemers die thuis of op afstand werken moeilijker op dezelfde manier te beveiligen als de mensen die intern werken.

 • Wanneer werknemers thuis werken, zijn misschien minder bedacht op mogelijke risico’s dan wanneer ze op kantoor zijn.
 • Als een werknemer privé apparaat gebruikt dat niet is verstrekt en wordt beheerd door zijn bedrijf, denkt hij misschien niet na over de mogelijke risico’s voor alle gegevens op de zakelijke platforms waarmee dat apparaat verbinding maakt.

 

Lees ook
Barracuda: Omikron zorgt voor 521% toename in corona-gerelateerde phishing

Barracuda: Omikron zorgt voor 521% toename in corona-gerelateerde phishing

Cybercriminelen spelen slim in op de zorgen rond de Omikron-variant en de sterk toegenomen vraag naar coronatests, met een golf aan phishing mails rond coronatestkits. In het nieuwste Threat Spotlight-rapport van Barracuda concluderen onderzoekers dat het aantal phishingcampagnes rond coronatestkits sinds oktober 2021 met 521 procent is gestegen.

Watchguard: Meeste malware komt binnen via versleutelde verbindingen

Watchguard: Meeste malware komt binnen via versleutelde verbindingen

Het aantal malwarebesmettingen op eindpoints oversteeg in Q3 van 2021 al het totale volume van 2020. Dat concludeert WatchGuard Technologies in de nieuwste editie van het Internet Security Report . De securityspecialist zag daarnaast het aantal zero-day-aanvallen met malware dat binnenkomt via versleutelde verbindingen verder stijgen.

Fortinet: ruim de helft van alle organisaties laat steken vallen met de uitvoering van hun zero trust-strategie

Fortinet: ruim de helft van alle organisaties laat steken vallen met de uitvoering van hun zero trust-strategie

Fortinet stelt het Global State of Zero Trust Report beschikbaar. Volgens dit onderzoeksrapport hebben de meeste organisaties een visie op zero trust of zijn ze bezig met de uitvoering van zero trust-initiatieven. Ruim de helft van hen is echter niet in staat om deze visie te vertalen in oplossingen die ze in de praktijk toepassen