Nieuwe malware richt pijlen op slecht beveiligde Active Directory-systemen

netwerkkabels

Cybercriminelen richten met nieuwe malware hun pijlen op Active Directory-systemen (AD-systemen). Op veel van deze systemen ontbreekt twee-factor authentificatie, wat cybercriminelen de mogelijkheid geeft de systemen binnen te dringen. Hackers kunnen het volledige netwerk van een bedrijf via deze weg overnemen.

Het Dell SecureWorks Counter Threat Unit (CTU) team trekt aan de bel over de Skeleton Key-malware. Deze malware is specifiek gericht op AD-systemen die uitsluitend zijn beveiligd met een wachtwoord en is in staat deze wachtwoorden te kraken. Aanvallers kunnen hierdoor onopgemerkt met een account naar keuze inloggen op de systemen, zonder dat dit wordt opgemerkt door het bedrijf.

Op afstand meekijken met werknemers

De malware is ontdekt op het systeem van een klant van Dell die wachtwoorden gebruikt om toegang te krijgen tot e-mail- en VPN-diensten. De Skeleton Key-malware gaf de aanvallers de mogelijkheid remote access-tools te gebruiken om systemen van medewerkers van het getroffen bedrijf. Deze medewerkers hadden niets in de gaten en konden dus geen maatregelen nemen om zichzelf te beschermen.

De Skeleton Key-malware is relatief eenvoudig in opzet. Dell meldt dat de aanvallers de malware telkens opnieuw op een AD-systeem moeten zetten zodra dit systeem wordt herstart. Om dit mogelijk te maken installeren aanvallers remote access-malware op systemen binnen het netwerk van bedrijven. Deze malware wordt gebruikt om de Skeleton Key-malware terug te plaatsen op van AD-systemen van organisaties.

Maatregelen

Dell adviseert bedrijven die zichzelf willen beschermen tegen aanvallen met de malware twee-factor authentificatie te implementeren. De malware is namelijk uitsluitend geschikt voor aanvallen op AD-systemen waarbij deze beveiligingsmaatregel ontbreekt. Twee-factor authentificatie maakt het voor aanvallers dan ook onmogelijk met Skeleton Key AD-systemen binnen te dringen.

Lees ook
Trojan vermomt zich als Windows-variant van WhatsApp

Trojan vermomt zich als Windows-variant van WhatsApp

WhatsApp is een populaire chatapp voor smartphones waarmee gebruikers via internet tekstberichten naar elkaar kunnen sturen. Een nieuwe Trojan probeert op de populariteit van WhatsApp mee te liften en claimt een PC-versie van de app te zijn. De Trojan is ontdekt door Kaspersky Labs. De malware wordt via spamberichten verspreidt en meldt dat Whats1

Hackers gebruiken televisies en koelkasten om spam te versturen

Hackers gebruiken televisies en koelkasten om spam te versturen

De Internet-of-Things is een ontwikkeling waar bij allerlei dagelijkse apparaten worden verbonden met internet. Ook deze apparaten worden hierdoor kwetsbaar voor cybercriminelen. Dit blijkt onder andere uit de ontdekking van een botnet dat deels is opgebouwd uit televisies en tenminste één koelkast. Het botnet is ontdekt door beveiligingsonderzoe1

Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

De gegevens van ruim duizend Telfort-klanten liggen op straat nadat een cybercrimineel hen met een nepapp voor Windows Phone wist te misleiden. Dit blijkt uit onderzoek van de Gelderlander. De app 'Abonnement Status' is in de Windows Store en is voorzien van het officiële logo van Telfort. De app lijkt hierdoor voor onoplettende gebruikers een ec1