Nieuwe malware richt pijlen op slecht beveiligde Active Directory-systemen

netwerkkabels

Cybercriminelen richten met nieuwe malware hun pijlen op Active Directory-systemen (AD-systemen). Op veel van deze systemen ontbreekt twee-factor authentificatie, wat cybercriminelen de mogelijkheid geeft de systemen binnen te dringen. Hackers kunnen het volledige netwerk van een bedrijf via deze weg overnemen.

Het Dell SecureWorks Counter Threat Unit (CTU) team trekt aan de bel over de Skeleton Key-malware. Deze malware is specifiek gericht op AD-systemen die uitsluitend zijn beveiligd met een wachtwoord en is in staat deze wachtwoorden te kraken. Aanvallers kunnen hierdoor onopgemerkt met een account naar keuze inloggen op de systemen, zonder dat dit wordt opgemerkt door het bedrijf.

Op afstand meekijken met werknemers

De malware is ontdekt op het systeem van een klant van Dell die wachtwoorden gebruikt om toegang te krijgen tot e-mail- en VPN-diensten. De Skeleton Key-malware gaf de aanvallers de mogelijkheid remote access-tools te gebruiken om systemen van medewerkers van het getroffen bedrijf. Deze medewerkers hadden niets in de gaten en konden dus geen maatregelen nemen om zichzelf te beschermen.

De Skeleton Key-malware is relatief eenvoudig in opzet. Dell meldt dat de aanvallers de malware telkens opnieuw op een AD-systeem moeten zetten zodra dit systeem wordt herstart. Om dit mogelijk te maken installeren aanvallers remote access-malware op systemen binnen het netwerk van bedrijven. Deze malware wordt gebruikt om de Skeleton Key-malware terug te plaatsen op van AD-systemen van organisaties.

Maatregelen

Dell adviseert bedrijven die zichzelf willen beschermen tegen aanvallen met de malware twee-factor authentificatie te implementeren. De malware is namelijk uitsluitend geschikt voor aanvallen op AD-systemen waarbij deze beveiligingsmaatregel ontbreekt. Twee-factor authentificatie maakt het voor aanvallers dan ook onmogelijk met Skeleton Key AD-systemen binnen te dringen.

Lees ook
Klanten van Rabobank en ING zijn doelwit van nieuwe bankingtrojan

Klanten van Rabobank en ING zijn doelwit van nieuwe bankingtrojan

Klanten van de Rabobank en ING zijn doelwit van een nieuwe versie van de bankingtrojan Zeus. De trojan wordt verspreidt in JPG-afbeeldingen die overal op internet zijn geüpload. Hiervoor waarschuwt Jerome Segura van Malwarebytes, die samen met de Franse onderzoeker Xylitol de nieuwe malware heeft onderzocht. De onderzoekers hebben ontdekt dat alle1

Hackers verstoppen malware in RTF-documenten

Hackers verstoppen malware in RTF-documenten

Hackers verstoppen steeds vaker hun malware in RTF-documenten. Hiervoor waarschuwt in ieder geval beveiligingsbedrijf Trend Micro. De RTF-documenten worden voorzien van een embedded Control Panel (CPL)-bestand, die de malware naar de computer van het slachtoffer download. CPL-bestanden zijn bedoeld om informatie over de configuratie van het systee1

Supermalware The Mask bespioneert overheden, diplomaten en olie- & gassector

Supermalware The Mask bespioneert overheden, diplomaten en olie- & gassector

De supermalware The Mask bespioneert al zeker zes jaar lang ongemerkt allerlei doelwitten. De malware richt zich op zowel overheden en diplomaten als de gas- en oliesector. Dit stelt Kaspersky, dat meer details over de zeer geavanceerde malware bekend heeft gemaakt. De malware heeft van zijn makers de naam 'Careto' gekregen, wat het Spaanse woord1