Nieuwe malware maakt IoT-apparaten onderdeel van DDoS botnet

hacker

Internet of Things (IoT)-apparaten zijn doelwit van een nieuwe vorm van malware. De malware ‘Mirai’ infecteert Linux gebaseerde IoT-apparaten en maakt deze onderdeel van een botnet, dat wordt ingezet om DDoS-aanvallen uit te voeren.

Hiervoor waarschuwen onderzoekers van beveiligingsbedrijf MalwareMustDie, die verschillende varianten van Mirai hebben onderzocht. De malware wordt verspreidt als een ELF-bestand, het standaard bestandsformaat voor uitvoerbare bestanden op Linux. De kwaadaardige software richt zich voornamelijk op routers, digitale video recorders (DVR’s), WebIP camera’s, Linux servers en Internet of Things-apparaten die Busybox draaien.

SSH en telnet

De malware maakt misbruik van het feit dat veel gebruikers het standaardwachtwoord van apparaten niet wijzigen. De aanvallers proberen via SSH of telnet toegang te krijgen tot het apparaat en hier in te loggen met de standaard inloggegevens. Eenmaal binnen laden zij de malware, waarna deze zich in het apparaat nestelt.

Mirai neemt verschillende maatregelen om detectie door beveiligingssoftware te voorkomen. Zo worden verschillende processen vertraagd uitgevoerd om de kans op detectie te voorkomen. Daarnaast worden malafide bestanden die door beveiligingssoftware kunnen worden geïdentificeerd van het systeem verwijderd. Vervolgens opent de malware de benodigde poorten om contact te leggen met de Command & Control (C&C) server van de aanvallers, waarna het instructies afwacht.

Maatregelen

MalwareMustDie stelt dat Mirai een directe afstammeling is van een ouder trojan die bekend staat onder de namen Gafgyt, BASHLITE en Torlus. De onderzoekers adviseren beheerders toegang via telnet te blokkeren op Linux apparaten en de TCP/48101 poort te blokkeren. Daarnaast adviseren de onderzoekers Busybox alleen toegankelijk te maken voor specifieke gebruikers, om misbruik hiervan te voorkomen.

Lees ook
Ugg Boots 4 Sale: Een verhaal over Palestijnse spionage

Ugg Boots 4 Sale: Een verhaal over Palestijnse spionage

Eind 2021 constateerde Proofpoint een complexe aanvalsketen die gericht was op regeringen in het Midden-Oosten, denktanks op het gebied van buitenlands beleid en een luchtvaartmaatschappij die aan de staat gelieerd was. In drie maanden tijd heeft Proofpoint drie subtiele variaties van deze aanvalsketen waargenomen. Proofpoint schrijft deze campagn1

Watchguard: Meeste malware komt binnen via versleutelde verbindingen

Watchguard: Meeste malware komt binnen via versleutelde verbindingen

Het aantal malwarebesmettingen op eindpoints oversteeg in Q3 van 2021 al het totale volume van 2020. Dat concludeert WatchGuard Technologies in de nieuwste editie van het Internet Security Report . De securityspecialist zag daarnaast het aantal zero-day-aanvallen met malware dat binnenkomt via versleutelde verbindingen verder stijgen.

Commentaar Lookout nav nieuws over de verspreiding van USB-sticks met ransomware

Commentaar Lookout nav nieuws over de verspreiding van USB-sticks met ransomware

Eerder deze week werd bekend dat criminelen van de FIN7-groep USB-sticks met daarop ransomware naar bedrijven sturen. Paul Visch, Regional Manager Benelux bij Lookout reageert.