Nieuw ontdekte malware voor geldautomaten blijkt sinds oktober 2014 actief

pinautomaat-eu

Malware bevat steeds vaker uiteenlopende functionaliteiten, waardoor de kwaadaardige software kan worden gebruikt om uiteenlopende doelen aan te vallen. De nieuwe malware Alice breekt echter met deze trend en lijkt ontworpen te zijn voor één specifiek doel: het leeghalen van pinautomaten.

Dit meldt Trend Micro, dat Alice heeft onderzocht. De malware is volgens het beveiligingsbedrijf in oktober 2014 gecompileerd. Desondanks werd de malware in november 2016, toen deze werd ontdekt door Trend Micro, nog steeds niet gedetecteerd door Virus Total. Vermoedelijk is de malware dan ook sinds oktober 2014 onopgemerkt actief geweest. Het is onduidelijk welke banken slachtoffer zijn geworden van Alice.

Fysieke toegang is noodzakelijk

De malware kan geldautomaten van verschillende fabrikanten infecteren. De functionaliteiten van de kwaadaardige software zijn zeer beperkt. Zo kan de malware alleen op geldautomaten worden geïnstalleerd via een USB-stick of CD-rom. Dit betekent in de praktijk dat aanvallers een geldautomaat fysiek moeten openbreken om de malware op het systeem te krijgen.

Daarnaast is de malware alleen geschikt om de hardware te manipuleren die wordt gebruikt om de automaten geld uit te laten geven. Zo blijft de pinpad van geldautomaten buiten schot. Trend Micro stelt dat aanvallers dan ook een extern toetsenbord aan de machine moeten koppelen om de malware te kunnen aansturen. Aanvallers moeten via dit toetsenbord een specifieke viercijferige pincode invoeren, waarna een soort beheerdersconsole wordt getoond. Via dit console kan precies worden nagegaan hoeveel geld aanwezig is in welke cassettes van de machine.

Het authentificatiescherm van de malware Alice (bron: Trend Micro)

Cassettes legen

Door vervolgens een nummer van een specifieke cassette in te voeren kan de geldautomaten worden gedwongen de volledige inhoud van deze cassette af te geven. Trend Micro merkt op dat voorheen het opblazen van een geldautomaat de enige mogelijkheid was om geld uit de cassettes in het apparaat te halen. Alice maakt het echter mogelijk dergelijke drastische maatregelen te omzeilen en de machine softwarematig opdracht te geven het geld af te geven aan de aanvallers.

Meer over
Lees ook
Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Onderzoekers van Proofpoint nemen sinds kort nieuwe activiteit waar van de aan Iran gelinkte dreigingsactor TA450. Deze dreigingsactor is ook bekend als MuddyWater, Mango Sandstorm en Static Kitten.

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Orange Cyberdefense kondigt een exclusieve strategische samenwerking aan met Salvador Technologies. Dankzij deze samenwerking komt Salvador’s Cyber Recovery Unit op de Nederlandse markt beschikbaar en breidt Orange Cyberdefense het portfolio rondom OT-securitydiensten verder uit. Met de oplossing van Salvador kunnen organisaties hun getroffen pc’s1

TA866 keert terug in grootschalige e-mailcampagne

TA866 keert terug in grootschalige e-mailcampagne

Proofpoint onderzoekers stellen de terugkeer van TA866 in een grootschalige e-mailcampagne vast. TA866 was negen maanden afwezig. Op 11 januari 2024 blokkeerde Proofpoint een grootschalige campagne van enkele duizenden e-mails gericht op Noord-Amerika.