Nederlandse politie pakt cybercrime aan met tien nieuwe cyberteams

erik-akerboom-bij-auto-groot-kopie

De Nederlandse politie richt een tiental nieuwe teams op die zich specifiek gaan richten op de aanpak van cybercriminaliteit. Hiermee krijgt de politie de beschikking over de expertise die nodig is de verschuivende focus van criminaliteit naar fraude en cybercriminaliteit aan te kunnen pakken.

Dit zegt korpschef Erik Akerboom in een interview met NU.nl. In elke regionale eenheid wordt een team opgericht dat de bestrijding van cybercriminaliteit in de brede zin als hoofdtaak heeft. Hierbij ligt de nadruk niet alleen op het opsporen van cybercriminelen, maar ook op preventie en het signaleren van dreigingen. In een aantal regio’s zijn de teams al actief.

Digitale experts

De teams bestaan uit minimaal tien rechercheurs, die al langer in dienst zijn bij de politie. Zij worden ondersteund door digitale experts die beschikken over specifieke IT-kennis. Dit jaar moeten honderd digitale experts in dienst treden bij de politie, waarna dit aantal in 2018 moet verdubbelen.

"Mijn ambitie is om reguliere en veel voorkomende cybercrime aan te laten pakken door regionale eenheden. De cyberteams worden de aanjagers van de aanpak van cybercrime in de eenheden”, aldus Akerboom in het interview. "Mijn ambitie is om reguliere en veel voorkomende cybercrime aan te laten pakken door regionale eenheden. De cyberteams worden de aanjagers van de aanpak van cybercrime in de eenheden."

Meer over
Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1