Nederlandse politie pakt cybercrime aan met tien nieuwe cyberteams

erik-akerboom-bij-auto-groot-kopie

De Nederlandse politie richt een tiental nieuwe teams op die zich specifiek gaan richten op de aanpak van cybercriminaliteit. Hiermee krijgt de politie de beschikking over de expertise die nodig is de verschuivende focus van criminaliteit naar fraude en cybercriminaliteit aan te kunnen pakken.

Dit zegt korpschef Erik Akerboom in een interview met NU.nl. In elke regionale eenheid wordt een team opgericht dat de bestrijding van cybercriminaliteit in de brede zin als hoofdtaak heeft. Hierbij ligt de nadruk niet alleen op het opsporen van cybercriminelen, maar ook op preventie en het signaleren van dreigingen. In een aantal regio’s zijn de teams al actief.

Digitale experts

De teams bestaan uit minimaal tien rechercheurs, die al langer in dienst zijn bij de politie. Zij worden ondersteund door digitale experts die beschikken over specifieke IT-kennis. Dit jaar moeten honderd digitale experts in dienst treden bij de politie, waarna dit aantal in 2018 moet verdubbelen.

"Mijn ambitie is om reguliere en veel voorkomende cybercrime aan te laten pakken door regionale eenheden. De cyberteams worden de aanjagers van de aanpak van cybercrime in de eenheden”, aldus Akerboom in het interview. "Mijn ambitie is om reguliere en veel voorkomende cybercrime aan te laten pakken door regionale eenheden. De cyberteams worden de aanjagers van de aanpak van cybercrime in de eenheden."

Meer over
Lees ook
Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

Proofpoint onderzoekers zagen vanaf eind maart 2023 dat de Russische Advanced Persistent Threat (APT) TA422 gemakkelijk gepatchte kwetsbaarheden gebruikte om verschillende organisaties in Europe en Noord-Amerika aan te vallen. TA422 overlapt met de aliassen APT28, Forest Blizzard, Pawn Storm, Fancy Bear en Blue Delta. De Amerikaanse inlichtingsdie1