Nederlandse politie gaf 2,7 miljoen euro uit aan FinFisher-spyware

De Nederlandse politie heeft ruim 2,7 miljoen euro betaald om gebruik te kunnen maken van de beruchte FinFisher-spionagesoftware van Gamma. Dit blijkt uit documenten die via Wikileaks zijn uitgelekt.

De uitgelekte documenten bevatten het klantenbestand van Gamma, dat door hackers is buitgemaakt. Uit dit bestand is af te leiden dat de Nederlandse politie in totaal 16 licenties heeft afgenomen bij Gamma. Het gaat om licenties voor FinSpy, FinSpy Mobile en FinFly USB. Voor de licenties betaalde de Nederlandse politie in totaal 2.741.760 euro.

Twee licenties zijn nog geldig

De meeste licenties zijn inmiddels overigens verholpen. Alleen twee basislicenties voor FinSpy en FinSpy Mobile lijken op dit moment nog geldig te zijn. De omschrijving van beide licenties luidt: "Base license + 5 targets + 5 mobile targets + 2 agents". Beide licenties zijn tot 30 juni 2015 02:00 uur geldig.

In het uitgelekte document zijn ook support-aanvragen van de Nederlandse politie bij Gamma te vinden. De KLPD blijkt onder andere aan de bel te hebben getrokken over het feit dat de virusscanner AVG in staat is FinSpy te detecteren. Ook waarschuwde de KLPD Gamma over het feit dat audioverkeer onversleuteld werd verzonden tussen een mobiel doelwit en de server van de KLPD. De KLPD heeft Gamma eveneens gevraagd de standaardtekst 'Deployment SMS' te verwijderen, om te voorkomen dat deze tekst per ongeluk naar doelwitten kan worden verstuurd.

PC-versie van FinSpy

Naast het klantenbestand van Gamma is ook de PC-versie van FinSpy uitgelekt. De tool is te downloaden via de website van Wikileaks. Het uitgelekte klantenbestand is hier te vinden.

Lees ook
Yahoo noemt berichtgeving over scannen e-mailverkeer ‘misleidend’

Yahoo noemt berichtgeving over scannen e-mailverkeer ‘misleidend’

Yahoo stelt dat de recente berichtgeving dat het bedrijf e-mailverkeer van haar klanten heeft gescand in opdracht van de NSA of FBI misleidend is. Tegelijkertijd ontkent het bedrijf de aantijgingen echter niet. Onlangs meldde persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen dat Yahoo in opdracht van de NSA of de FBI met behulp van speciale softwar1

NSA-medewerker gearresteerd voor diefstal van spionagesoftware

NSA-medewerker gearresteerd voor diefstal van spionagesoftware

Een medewerker van de Amerikaanse National Security Agency (NSA) is gearresteerd wegens diefstal van data. De man zou spionagesoftware hebben gestolen en hebben laten uitlekken. Dit meldt de New York Times. De medewerker die nu is gearresteerd was voor hetzelfde bedrijf werkzaam als klokkenluider Edward Snowden: Booz Allen Hamilton. De medewerker1

‘Yahoo scande e-mailverkeer van alle klanten voor Amerikaanse inlichtingendienst’

‘Yahoo scande e-mailverkeer van alle klanten voor Amerikaanse inlichtingendienst’

Yahoo blijkt in 2015 in het geheim e-mailverkeer van klanten te hebben gescand op specifieke informatie. Dit deed het bedrijf in opdracht van Amerikaanse NSA of FBI. Dit melden anonieme bronnen tegenover persbureau Reuters. Het gaat om drie ex-werknemers en een iemand die bij de spionagepraktijken betrokken was. De eigen cybersecurity afdeling van1