Nederlandse politie gaf 2,7 miljoen euro uit aan FinFisher-spyware

De Nederlandse politie heeft ruim 2,7 miljoen euro betaald om gebruik te kunnen maken van de beruchte FinFisher-spionagesoftware van Gamma. Dit blijkt uit documenten die via Wikileaks zijn uitgelekt.

De uitgelekte documenten bevatten het klantenbestand van Gamma, dat door hackers is buitgemaakt. Uit dit bestand is af te leiden dat de Nederlandse politie in totaal 16 licenties heeft afgenomen bij Gamma. Het gaat om licenties voor FinSpy, FinSpy Mobile en FinFly USB. Voor de licenties betaalde de Nederlandse politie in totaal 2.741.760 euro.

Twee licenties zijn nog geldig

De meeste licenties zijn inmiddels overigens verholpen. Alleen twee basislicenties voor FinSpy en FinSpy Mobile lijken op dit moment nog geldig te zijn. De omschrijving van beide licenties luidt: "Base license + 5 targets + 5 mobile targets + 2 agents". Beide licenties zijn tot 30 juni 2015 02:00 uur geldig.

In het uitgelekte document zijn ook support-aanvragen van de Nederlandse politie bij Gamma te vinden. De KLPD blijkt onder andere aan de bel te hebben getrokken over het feit dat de virusscanner AVG in staat is FinSpy te detecteren. Ook waarschuwde de KLPD Gamma over het feit dat audioverkeer onversleuteld werd verzonden tussen een mobiel doelwit en de server van de KLPD. De KLPD heeft Gamma eveneens gevraagd de standaardtekst 'Deployment SMS' te verwijderen, om te voorkomen dat deze tekst per ongeluk naar doelwitten kan worden verstuurd.

PC-versie van FinSpy

Naast het klantenbestand van Gamma is ook de PC-versie van FinSpy uitgelekt. De tool is te downloaden via de website van Wikileaks. Het uitgelekte klantenbestand is hier te vinden.

Lees ook
Litouwen: ‘Rusland valt onze overheidsnetwerken sinds 2015 aan’

Litouwen: ‘Rusland valt onze overheidsnetwerken sinds 2015 aan’

Rusland zit achter een reeks cyberaanvallen op Litouwse overheidsnetwerken. Dit stelt Rimtautas Černiauskas, hoofd van het Litouwse National Cyber Security Center. Černiauskas doet zijn uitspraken tegenover persbureau Reuters. De aanvallen zouden sinds 2015 plaatsvinden en gericht zijn op lage tot middelhoog geplaatste officieren die beschikken ov1

Duitse technologie- en staalgigant ThyssenKrupp getroffen door cyberspionage

Duitse technologie- en staalgigant ThyssenKrupp getroffen door cyberspionage

De Duitse technologie- en staalfabrikant ThyssenKrupp is eerder dit jaar slachtoffer geworden van cyberspionage. Hierbij zijn bedrijfsgeheimen van de organisatie in handen gevallen van de aanvallers. Dit maakt ThyssenKrupp bekend tegenover het Duitse Wirtschaftwoche. Het bedrijf spreekt van een professionele aanval die was gericht op verschillende1

Yahoo vraagt FBI om duidelijkheid over scannen e-mailverkeer klanten

Yahoo vraagt FBI om duidelijkheid over scannen e-mailverkeer klanten

Yahoo wil dat James Clapper, directeur van de Amerikaanse inlichtingendiensten, duidelijkheid geeft over de spionage die Yahoo voor geheime diensten heeft uitgevoerd. Yahoo mag hier zelf niets over melden, maar noemt enige openheid noodzakelijk om de actie te kunnen verantwoorden aan het publiek. Dit verzoek heeft Yahoo geuit in een brief gericht1