Nederlandse Orde van advocaten: ‘Plasterk gaat te ver met afluisterbeleid’

spionage

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties probeert met zijn nieuwe afluisterbeleid de wet te omzeilen. Dit stelt de Nederlandse Orde van advocaten. De orde slaat alarm over het spionagebeleid van de minister dat het mogelijk moet maken telefoongesprekken en e-mailverkeer op grotere schaal af te tappen. De minister gaat volgens de orde met zijn nieuwe beleid te ver.

“Terwijl de minister wordt teruggefloten door rechters dat hij over de randen van de wet gaat, kondigt hij plannen aan voor meer bevoegdheden voor geheime diensten. Dat is op z'n minst onlogisch. Je kunt niet zelf de wet overtreden omdat je boeven wil vangen,” zegt Bert Fibbe van de beroepsorganisatie voor advocaten tegenover het AD.

Wetsvoorstel

De Nederlandse Orde van advocaten reageert op het wetsvoorstel dat donderdag door Plasterk werd gepresenteerd. Plasterk wil geheime diensten meer bevoegdheden gaan geven om telefoongesprekken en e-mailverkeer af te tappen. Dit moet helpen in de strijd tegen terroristen. Hiervoor is overigens wel toestemming nodig van de minister, maar worden verzoeken niet vooraf getoetst door een rechter.

De orde wijst op de uitspraak van een rechter slechts één dag voor de presentatie van het wetsvoorstel, waarin de AIVD wordt teruggefloten en gesprekken tussen advocaten en clienten niet meer mag afluisteren. “Plasterk gaat te ver,” oordeelt Fibbe. “Niet alleen advocaten en hun cliënten, maar alle burgers dreigen slachtoffer te worden van dit beleid. Plasterk blijft nu alleen maar binnen de wet als de rechter hem in zijn hok duwt. Ik begrijp dat de diensten en justitie alles op alles moeten zetten om criminelen en terroristen op te sporen, maar dat moet wel binnen de kaders van wetten.”

Toetsing door rechter

De Nederlandse Orde van advocaten wil dat voortaan in alle spionageoperaties vooraf door een rechter wordt beoordeeld of er mag worden afgeluisterd. Op dit moment vindt deze toetsing pas achteraf plaats; een werkwijze die Plasterk ook in het nieuwe wetsvoorstel wil hanteren.

Meer over
Lees ook
GCHQ wil van iedere internetgebruiker een profiel opstellen

GCHQ wil van iedere internetgebruiker een profiel opstellen

De Britse inlichtingendienst GCHQ heeft met een spionageprogramma zich als doel gesteld een profiel te maken van ‘iedere zichtbare gebruiker op internet’. Om dit mogelijk te maken sloeg de dienst miljarden gegevens op over de online activiteiten van internetgebruikers. Het spionageprogramma draagt de naam ‘Black Hole’ Dit blijkt uit documenten die1

AIVD: ‘Geen aanwijzingen voor aftappen KPN door Duitse BND’

De AIVD heeft geen aanwijzigingen gevonden dat de Duitse inlichtingendienst BND verbindingen van KPN heeft afgetapt. Dit blijkt uit een brief die minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft verstuurd aan de Tweede Kamer. Wel meldt Plasterk dat het ook niet volledig kan worden uitgesloten dat de verbindingen wel zijn afgetapt. De Oostenrijkse parlementariër Pilz meldde in mei van dit jaar dat de BND verbindingen van KPN zou hebben afgetapt. De data die hiermee werd verzameld zou vervolgens zijn doorgespeeld aan de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Pilz baseert zich1

Rechter: ‘NSA mag metadata van telefoongesprekken verzamelen’

Rechter: ‘NSA mag metadata van telefoongesprekken verzamelen’

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA mag metadata van telefoongesprekken blijven verzamelen. Dit heeft het Amerikaanse United States Court of Appeals in Columbia bepaald. Eerder werd het verzamelen van de data door een rechter in december 2013 als illegaal bestempeld nadat privacyorganisaties een rechtszaak hadden aangespannen. Dit deden de parti1