Nederlandse Orde van advocaten: ‘Plasterk gaat te ver met afluisterbeleid’

spionage

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties probeert met zijn nieuwe afluisterbeleid de wet te omzeilen. Dit stelt de Nederlandse Orde van advocaten. De orde slaat alarm over het spionagebeleid van de minister dat het mogelijk moet maken telefoongesprekken en e-mailverkeer op grotere schaal af te tappen. De minister gaat volgens de orde met zijn nieuwe beleid te ver.

“Terwijl de minister wordt teruggefloten door rechters dat hij over de randen van de wet gaat, kondigt hij plannen aan voor meer bevoegdheden voor geheime diensten. Dat is op z'n minst onlogisch. Je kunt niet zelf de wet overtreden omdat je boeven wil vangen,” zegt Bert Fibbe van de beroepsorganisatie voor advocaten tegenover het AD.

Wetsvoorstel

De Nederlandse Orde van advocaten reageert op het wetsvoorstel dat donderdag door Plasterk werd gepresenteerd. Plasterk wil geheime diensten meer bevoegdheden gaan geven om telefoongesprekken en e-mailverkeer af te tappen. Dit moet helpen in de strijd tegen terroristen. Hiervoor is overigens wel toestemming nodig van de minister, maar worden verzoeken niet vooraf getoetst door een rechter.

De orde wijst op de uitspraak van een rechter slechts één dag voor de presentatie van het wetsvoorstel, waarin de AIVD wordt teruggefloten en gesprekken tussen advocaten en clienten niet meer mag afluisteren. “Plasterk gaat te ver,” oordeelt Fibbe. “Niet alleen advocaten en hun cliënten, maar alle burgers dreigen slachtoffer te worden van dit beleid. Plasterk blijft nu alleen maar binnen de wet als de rechter hem in zijn hok duwt. Ik begrijp dat de diensten en justitie alles op alles moeten zetten om criminelen en terroristen op te sporen, maar dat moet wel binnen de kaders van wetten.”

Toetsing door rechter

De Nederlandse Orde van advocaten wil dat voortaan in alle spionageoperaties vooraf door een rechter wordt beoordeeld of er mag worden afgeluisterd. Op dit moment vindt deze toetsing pas achteraf plaats; een werkwijze die Plasterk ook in het nieuwe wetsvoorstel wil hanteren.

Meer over
Lees ook
MIVD: ‘Nederland is dagelijks doelwit van cyberspionage’

MIVD: ‘Nederland is dagelijks doelwit van cyberspionage’

Nederlandse doelen zijn dagelijks doelwit van digitale spionage. De ministeries van Buitenlands Zaken en Defensie, internationale bedrijven en toeleveranciers van Defensie in het bijzonder zijn geliefde doelwitten van buitenlandse cyberspionnen. Dit meldt de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in haar jaarverslag 2015. De inlichtin1

Britse GCHQ blijkt computers en smartphones te hacken

Britse GCHQ blijkt computers en smartphones te hacken

De Britse geheime dienst GCHQ geeft toe computers en smartphones op afstand te hacken. Hierdoor zou de dienst ongemerkt kunnen meekijken en -luisteren met verdachten. Dit blijkt uit informatie die Privacy International online heeft gezet. De informatie is aan het licht gekomen in een rechtszaak die Privacy International samen met zeven internetpro1

NSA stopt met massasurveillance op Amerikaanse burgers

NSA stopt met massasurveillance op Amerikaanse burgers

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA is gestopt het massasurveillance op Amerikaanse burgers. In plaats van met een sleepnet metadata van telefoongesprekken van burgerste verzamelen richt de NSA zich nu op het gericht afluisteren van verdachten, iets waardoor de dienst voortaan een gerechtelijk bevel nodig heeft. Op de massasurveillance van de NS1