Nederlanders scoren kleine onvoldoende met veilig digitaal gedrag

password-1433221-m

Nederlanders zijn zich steeds bewuster van de risico’s die zij online lopen. Desondanks scoort Nederland een kleine onvoldoende op veilig digitaal gedrag. Vooral op het gebied van veilige omgang met WiFi-netwerken, het maken van back-ups en het gebruiken van veilige wachtwoorden is winst te behalen.

Dit blijkt uit het Alert Online awareness onderzoek, dat door staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie is gepresenteerd bij de start van de bewustwordingscampagne Alert Online. Vaak staan smartphones, tablet en laptops zo ingesteld dat zij automatisch verbinding maken met WiFi-netwerken. “Die optie kan beter worden uitgezet, omdat je anders kwetsbaarder bent voor hackers. En wat helemaal veilig is: maak gebruik van een zogenaamd virtual private network, een VPN. Wie een VPN-app op z’n toestel installeert, is altijd verzekerd van een veilige – versleutelde – internetverbinding", aldus Dijkhoff. Voor een overzicht van VPN apps klikt u hier.

Back-ups en wachtwoorden

Ruim de helft van de ondervraagde blijkt onveilig gedrag te vertonen als het gaat om het maken van back-ups. Dijkhoff adviseert tenminste iedere vier weken een back-up te maken en deze los van je computer te bewaren. Het wachtwoordgedrag van Nederlanders is vooral reactief. Ook als we kijken naar de kwaliteit van wachtwoorden is er ruimte voor verbetering. Een minderheid gebruikt een wachtwoord van meer dan 12 karakters en wijzigt iedere drie maanden het wachtwoord voor toegang tot hun computer.

Het Alert Online awareness onderzoek is uitgevoerd in het kader van de campagne Alert Online, die maandag van start is gegaan. Van 26 oktober tot en met 6 november wijst de campagne bedrijven en burgers op digitale risico’s en brengt allerlei security gerelateerde onderwerpen onder de aandacht.

Lees ook
Infographic: lichaamstaal zegt veel over social engineering

Infographic: lichaamstaal zegt veel over social engineering

Het Japanse Gengo heeft een interessante infographic opgesteld over de rol van lichaamstaal bij social engineering. Zoals bekend is social engineering een belangrijk hulpmiddel voor cybercriminelen om bijvoorbeeld inloggegevens van gebruikers los te krijgen. Hoewel de infographic verder gaat dan 'enkel en alleen' security-gerelateerde vormen van n1