Nederlanders lopen nauwelijks risico slachtoffer te worden van mobiele malware

samsunggalaxys4

Nederlanders lopen nauwelijks risico slachtoffer te worden van mobiele malware. Slechts nul tot één procent van alle slachtoffers van mobiele malware is afkomstig uit Nederland.

Dit blijkt uit cijfers van Kaspersky Labs, dat het aantal slachtoffers van mobiele malware wereldwijd in kaart heeft gebracht. Vooral gebruikers in Rusland lopen een relatief groot risico slachtoffer te worden van malware die specifiek voor mobiele apparaten is ontwikkeld. Meer dan 10 procent van alle slachtoffers komt uit Rusland, waarmee dit land veruit de meeste incidenten met mobiele malware kent.

Android

Vooral het Android-platform kent veel malware. Kaspersky stelt dat 98 procent van alle mobiele malware op dit platform is gericht. Gebruikers van Apple's iOS-besturingssysteem, dat gebruikt wordt op de iPhone en iPad, lopen dus relatief weinig risico slachtoffer te worden.

De mobiele malware is op te delen in twee grote groepen: SMS trojans en bankingtrojans. De eerste groep is malware die smartphones zonder toestemming van de gebruikers SMS-berichten laat versturen naar dure betaalnummers. Slachtoffers bouwen hierdoor ongemerkt een enorme telefoonrekening op. De opbrengsten van de betaalnummers vallen in handen van de cybercriminelen.

Bankingtrojans

Bankingtrojans richten zich op internetbankieren. De malware probeert gegevens voor internetbankieren te onderscheppen en in sommige gevallen zelfs volledig internetbankiersessies over te nemen. Via deze weg proberen de cybercriminelen geld over te schrijven van de rekening van slachtoffers.

Meer over
Lees ook
BlackBerry introduceert extra beveiligde chat-app voor zakelijke gebruikers

BlackBerry introduceert extra beveiligde chat-app voor zakelijke gebruikers

BlackBerry introduceert BBM Protected, een extra beveiligde versie van zijn chat-app BBM. BBM Protected is gericht op zakelijke gebruikers en alleen verkrijgbaar voor gebruikers van BlackBerry Enterprise Server (BES). Het bedrijf wil zakelijke gebruikers met BBM Protected de mogelijkheid geven hun communicatie te versleutelen. BlackBerry kiest hie1

Chinese goedkope smartphone wordt inclusief malware geleverd aan klanten

Chinese goedkope smartphone wordt inclusief malware geleverd aan klanten

Wie een nieuwe smartphone koopt verwacht dat dit apparaat in ieder geval zonder kwaadaardige software uit de verpakking komt. Niets blijkt echter minder waar. De goedkope Chinese Android-smartphone N9500 van het bedrijf Star blijkt in de fabriek al te worden voorzien van malware. Het probleem is ontdekt door het beveiligingsbedrijf G-Data. De malw1

PayPal gaat betalingsverkeer vanaf iPhones laten autoriseren met vingerafdruk

PayPal gaat betalingsverkeer vanaf iPhones laten autoriseren met vingerafdruk

PayPal wil betalingsverkeer van de iPhone en iPad gaan beveiligen met behulp van vingerafdrukken. Het bedrijf wil hiervoor de vingerafdrukscanner Touch ID gaan gebruiken, die in de iPhone 5S is ingebouwd. Dit hebben PayPal-medewerkers op Apple's developers conferentie WWDC gemeld (via Forbes). Apple introduceerde vorige week iOS 8, de opvolger van1