Nederland ICT roept op tot Grote Schoonmaak

Nederland ICT roept bedrijven in het kader de Alert Online-campagne, die deze week van start is gegaan, op een moment in te plannen voor een Grote Schoonmaak. De brancheorganisatie zet drie stappen uiteen waarmee bedrijven de bezem door de ICT kunnen halen.

1. Ruim je data op.

nederlandict Kijk kritisch naar de informatie die binnen je organisatie is opgeslagen, zeker als het om persoonsgegevens gaat. De Wet bescherming persoonsgegevens stelt eisen aan de opslag van persoonsgegevens en zet uiteen wat voor data mag worden verzameld, hoe lang deze bewaard mag blijven en hoe de data beveiligd moet worden. Het voorkomen van datalekken is van groot belang. Door de aankomende Meldplicht Datalekken, die op 1 januari 2016 in werking treedt, kunnen organisaties die datalekken niet melden boetes opgelegd krijgen.

2. Zorg dat software up-to-date is

Controleer of alle software binnen je bedrijf up-to-date is en er geen belangrijke veiligheidsupdates ontbreken. Op veiliginternetten.nl is meer informatie te vinden over het updaten en up-to-date houden van software.

Nederland ICT adviseert daarnaast alle aanwezige apparaten een keer extra te scannen op malware. 5 tot 10% van alle computers in Nederland is met malware geïnfecteerd en is onderdeel van een botnet. De kans is dus aanwezig dat dit ook machines binnen uw organisatie betreft. Een gerichte scan helpt deze machines op te sporen. Meer informatie hierover is te vinden veiliginternetten.nl.

3. Test de beveiliging van je bedrijf

Is uw organisatie goed beveiligd en ingericht om digitaal verantwoord te ondernemen? Met een scan op www.beschermjebedrijf.nl is dit in kaart te brengen. Daarnaast stelt Nederland ICT tien vuistregels voor cyber security beschikbaar (pdf).

Lees ook
Nederland ICT: 'Bestedingen aan ICT groeien in 2014 met 2,1 procent'

Nederland ICT: 'Bestedingen aan ICT groeien in 2014 met 2,1 procent'

De ICT-bestedingen groeien in 2014 naar verwachting met 2,1 procent. De uitgaven aan software en cloud-gerelateerde hardware zijn met ruim 5 procent groei naar verwachting de grootste aanjagers. Dit stelt Nederland ICT op basis van voorlopige cijfers over 2014. Clouddiensten zijn naar verwachting de grote uitschieters. Voor Software-as-a-Service1

'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

Dat hackers zich zeker niet alleen bezig houden met het aanvallen van websites is al langer duidelijk. Allerlei sectoren zijn geliefde doelwitten voor cybercriminelen. Een voorbeeld hiervan is de energiesector. 7,6 procent van alle gerichte cyberaanvallen was in de eerste helft van 2013 op deze sector gericht. Dit meldt beveiligingsbedrijf Symante1

Rotterdamse haven vraagt ethische hackers kwetsbaarheden te melden

Rotterdamse haven vraagt ethische hackers kwetsbaarheden te melden

Het Havenbedrijf Rotterdam lanceert een responsible disclosure-programma. Ethische hackers die zwakheden in havensystemen ontdekken kunnen de kwetsbaarheden via het programma melden aan het havenbedrijf. "Bij Havenbedrijf Rotterdam N.V. vinden wij de veiligheid van onze systemen erg belangrijk. Ondanks onze zorg voor de beveiliging van onze syste1