NCSC: ‘Geen zicht op decryptiemogelijkheden voor ExPetr/Petya/PetrWrap ransomware’

encryptie

Vooralsnog is er geen zicht op decryptiemogelijkheden voor de ExPetr/Petya/PetrWrap ransomware die de afgelopen dagen voor problemen heeft gezorgd. Wel is de aanval over zijn hoogtepunt heen en worden er geen nieuwe besmettingen bij bedrijven meer gemeld. Ook zijn er geen nieuwe besmettingsbronnen bekend, naast het eerder gemelde softwarepakket M.E.Doc en een Oekraïense nieuwswebsite.

Dit meldt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Het ontbreken van decryptiemogelijkheden betekent dat bedrijven die besmet zijn met de ransomware, een nieuwe installatie moeten doen en back-ups zullen terugplaatsen. Het NCSC adviseert hierbij te letten op het opstartgedeelte van de schijf. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) verwacht dat dit soort cyberaanvallen vaker zullen voorkomen en daarnaast steeds geavanceerder worden.

Handelingsperspectief

Het ‘handelingsperspectief’ dat het NCSC eerder heeft geschreven blijft van toepassing. Deze bestaat uit de volgende punten:

  • Betaal geen losgeld. Het NCSC raadt dit standaard af en wijst erop dat betaling in dit specifieke geval zinloos is aangezien het hiervoor gebruikte e-mailadres niet meer beschikbaar is.
  • Gebruik geen SMBv1 op uw systemen, schakel dit protocol uit en migreer naar een recente versie van het protocol.
  • Installeer updates. In dit geval wordt een kwetsbaarheid misbruikt om de ransomware intern op bedrijfsnetwerken te verspreiden. Deze kwetsbaarheid wordt gedicht in update MS17-010.
  • Biedt de SMB-services niet open aan op internet. Indien deze functionaliteit via internet noodzakelijk is, scherm dan de bereikbaarheid hiervan af met behulp van een firewall of VPN.
  • Implementeer mitigerende maatregelen voor systemen die niet gepatcht, geüpdatet en/of niet gemigreerd kunnen worden.
  • Beperk de rechten van gebruikers op systemen. Een reguliere gebruikers behoort geen lokale admin-rechten te hebben.
  • Microsoft biedt de mogelijkheid lokale admin accounts op systemen verschillend in te stellen. Het NCSC adviseert organisaties te overwegen dit advies op te volgen. Meer informatie is hier beschikbaar.

Daarnaast adviseert het centrum netwerksegmentatie toe te passen om de impact van dergelijke besmettingen te beperken.

Lees ook
Nieuwe malware gebruikt Windows om Android-apparaten te infecteren

Nieuwe malware gebruikt Windows om Android-apparaten te infecteren

Een nieuwe vorm van Android-malware dringt smartphones en tablets binnen via Windows-machines. De malware infecteert in eerste instantie de Windows-machine en wacht af tot een Android-smartphone of -tablet met de computer wordt verbonden. Zodra dit gebeurt dringt de malware het mobiele apparaat binnen en nestelt zich in Android. Het gaat om de ma1

Trojan vermomt zich als Windows-variant van WhatsApp

Trojan vermomt zich als Windows-variant van WhatsApp

WhatsApp is een populaire chatapp voor smartphones waarmee gebruikers via internet tekstberichten naar elkaar kunnen sturen. Een nieuwe Trojan probeert op de populariteit van WhatsApp mee te liften en claimt een PC-versie van de app te zijn. De Trojan is ontdekt door Kaspersky Labs. De malware wordt via spamberichten verspreidt en meldt dat Whats1

Criminelen stelen 80 miljoen Zuid-Koreaanse creditcards

Criminelen stelen 80 miljoen Zuid-Koreaanse creditcards

Criminelen hebben vermoedelijk de creditcardgegevens van tachtig miljoen Zuid-Koreanen weten te stelen. De cybercriminelen wisten de beveiliging van maar liefst drie verschillende creditcardmaatschappijen in het land te omzeilen. Zij konden vervolgens met de creditcardgegevens aan de haal gaan. De financiële toezichthouder in Zuid-Korea meldt dat1