Mogelijk datalek bij Rivas Zorggroep

hacker

Een cybercrimineel heeft toegang gehad tot e-mailgegevens van medewerkers van Rivas Zorggroep. Hierdoor kan niet worden uitgesloten dat de aanvaller e-mails van de jeugdgezondheidszorg in Papendrecht heeft ingezien. Deze e-mails bevatten onder andere uitnodigingen en afspraken met cliënten.

Rivas meldt dat de aanvaller vermoedelijk op zoek was naar e-mailadressen van Rivas-medewerkers, met als doel deze voor spam-/reclamedoeleinden te gebruiken. De zorggroep benadrukt echter niet te kunnen uitsluitend dat gevoelige e-mails zijn ingezien door de aanvaller. De e-mails bevatten gegevens zoals namen, adresgegevens, e-mailadressen, geboortedata en BSN-nummers.

Getroffen cliënten

De e-mails hebben betrekking op cliënten in de leeftijd 4 tot 19 jaar van de jeugdgezondheidzorg die in de afgelopen jaren zijn behandeld en in de gemeente Papendrecht op school zitten of zaten. Al deze cliënten worden over het beveiligingsincident geïnformeerd, iets waartoe Rivas Zorggroep wettelijk verplicht is.

Rivas benadrukt nadrukkelijk dat de aanvaller geen toegang heeft gehad tot persoonlijke cliëntdossiers. Deze dossiers staan opgeslagen in een ander beveiligd systeem dat volledig losstaat van de e-mail. Rivas zegt de situatie te betreuren, heeft een intern onderzoek uitgevoerd en heeft aangifte gedaan van de cyberaanval. Daarnaast heeft Rivas een officiële melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook zijn intern maatregelen genomen om herhaling van het incident te voorkomen.

Meer over
Lees ook
Fortinet lanceert Fortigate 90G, deze bevat de nieuwe Security Processor 5

Fortinet lanceert Fortigate 90G, deze bevat de nieuwe Security Processor 5

Fortinet kondigt de FortiGate 90G aan. Dit is de eerste Secure SD-WAN-appliance en next-generation firewall die is uitgerust met de nieuwe Security Processor 5 (SP5). Deze ASIC biedt energie-efficiëntie en prestaties tegen een concurrerende prijs.

Inzichten uit de wereld van cybersecurity: maak security awareness topprioriteit

Inzichten uit de wereld van cybersecurity: maak security awareness topprioriteit

Het is onbetwistbaar dat cybersecurity voor alle organisaties en sectoren noodzakelijk is. De toenemende digitalisering binnen het bedrijfsleven en de overheid biedt niet alleen nieuwe mogelijkheden en kansen, het zorgt ook voor nieuwe kwetsbaarheden. Een fabrikant die binnen zijn toevoerketen IoT-apparaten met het internet verbindt, verleent hier1

Dynatrace rapport: observability moet gecombineerd worden met security

Dynatrace rapport: observability moet gecombineerd worden met security

Europese CISO’s vinden het steeds moeilijker om hun software veilig te houden, naarmate hun hybride en multicloud-omgevingen complexer worden en teams blijven vertrouwen op handmatige processen. Daardoor wordt de kans vergroot dat kwetsbaarheden in productieomgevingen binnensluipen. Dit is een van de belangrijkste bevindingen in een nieuw onderzoe1