Mogelijk datalek bij Rivas Zorggroep

hacker

Een cybercrimineel heeft toegang gehad tot e-mailgegevens van medewerkers van Rivas Zorggroep. Hierdoor kan niet worden uitgesloten dat de aanvaller e-mails van de jeugdgezondheidszorg in Papendrecht heeft ingezien. Deze e-mails bevatten onder andere uitnodigingen en afspraken met cliënten.

Rivas meldt dat de aanvaller vermoedelijk op zoek was naar e-mailadressen van Rivas-medewerkers, met als doel deze voor spam-/reclamedoeleinden te gebruiken. De zorggroep benadrukt echter niet te kunnen uitsluitend dat gevoelige e-mails zijn ingezien door de aanvaller. De e-mails bevatten gegevens zoals namen, adresgegevens, e-mailadressen, geboortedata en BSN-nummers.

Getroffen cliënten

De e-mails hebben betrekking op cliënten in de leeftijd 4 tot 19 jaar van de jeugdgezondheidzorg die in de afgelopen jaren zijn behandeld en in de gemeente Papendrecht op school zitten of zaten. Al deze cliënten worden over het beveiligingsincident geïnformeerd, iets waartoe Rivas Zorggroep wettelijk verplicht is.

Rivas benadrukt nadrukkelijk dat de aanvaller geen toegang heeft gehad tot persoonlijke cliëntdossiers. Deze dossiers staan opgeslagen in een ander beveiligd systeem dat volledig losstaat van de e-mail. Rivas zegt de situatie te betreuren, heeft een intern onderzoek uitgevoerd en heeft aangifte gedaan van de cyberaanval. Daarnaast heeft Rivas een officiële melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook zijn intern maatregelen genomen om herhaling van het incident te voorkomen.

Meer over
Lees ook
SOC-analisten verliezen grip op cybersecurity door hoog aantal alerts

SOC-analisten verliezen grip op cybersecurity door hoog aantal alerts

De cyberveiligheid van bedrijven staat onder druk als gevolg van het grote aantal alerts dat analisten in een Security Operations Center (SOC) dagelijks ontvangen. Gemiddeld zijn dit zo’n 5.185 alerts per SOC-team per dag,

ESET PROTECT-platform nu met nieuw MDR-aanbod en geïntegreerd Mobile Threat Defense

ESET PROTECT-platform nu met nieuw MDR-aanbod en geïntegreerd Mobile Threat Defense

ESET lanceert twee nieuwe MDR-beveiligingsniveaus (Managed Detection and Response): ESET PROTECT MDR voor SMB en ESET PROTECT MDR Ultimate voor Enterprise. Deze niveaus zijn gebouwd op de basis van het ESET PROTECT Elite beveiligingsniveau

KnowBe4-onderzoek: kennis over online veiligheid en wenselijk gedrag in Nederland is ver ondermaats

KnowBe4-onderzoek: kennis over online veiligheid en wenselijk gedrag in Nederland is ver ondermaats

Uit een nieuw rapport van KnowBe4 blijkt dat het gedrag waarmee medewerkers de online veiligheid van hun organisatie beïnvloeden sterk varieert binnen Europa. Met een score van 73 op een schaal van totaal 100 punten boekt Europa een wereldwijd gemiddelde score op deze zogenoemde ‘Security Culture-index’.