‘Mobiele malware raakt ieder bedrijf’

android-smartphone

Ieder bedrijf heeft in het afgelopen jaar te maken gehad met tenminste één cyberaanval op een mobiel apparaat. De financiële sector en overheden worden het vaakst getroffen door dergelijke aanvallen. Het overgrote merendeel van de aanvallen is gericht op Android-apparaten, al zijn iOS-apparaten hier zeker niet immuun voor.

Dit meldt Check Point Software Technologies in het rapport ‘Mobile Cyberattacks Impact Every Business’. Voor dit onderzoek heeft het bedrijf data gebruikt die door Check Point SandBlast Mobile is verzameld bij 850 organisaties gedurende de periode juli 2016 tot juli 2017.

Financiële sector is het vaakst doelwit

29% van alle aanvallen met malware voor mobiele apparaten is gericht op de financiële sector, waarmee deze sector het meest te maken heeft met deze vorm van malware. De overheidssector volgt op de voet met 26%, terwijl 18% van de malware aanvallen gericht is op de technologiesector. 8% van de aanvallen is gericht op telecombedrijven, 7% op de maakindustrie en 6% op retailers.

Uit de cijfers blijkt dat techbedrijven over het hoogste percentage beveiligde mobiele apparaten beschikt. 32% van alle mobiele apparaten in deze sector is beveiligd, gevolgd door de financiële sector (21%) en maakbedrijven (15%). Telecombedrijven (12%), retailers (7%) en overheidsinstellingen (5%) hebben minder vaak mobiele beveiliging geïmplementeerd.

iOS is niet immuun

Check Point wijst erop dat iOS vaak als een veiliger mobiel besturingssysteem wordt gezien dan Android. Het bedrijf geeft aan dat het overgrote merendeel van de malware aanvallen inderdaad gericht is op Android, maar iOS zeker niet immuun is. Van de onderzochte aanvallen gericht op iOS was 40% gericht op financiële bedrijven en 20% op overheden, gevolgd door technologiebedrijven (9%) en maakbedrijven (9%).

De meeste aanvallen met mobiele malware vinden plaats in Amerika (39%), gevolgd door Azië-Pacific (33%). 28% van de aanvallen met mobiele malware vinden plaats in de EMEA-regio.

Lees ook
Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Als je een IT-beheerder vraagt waar hij van wakker ligt zal het antwoord zeer vaak ‘ransomware’ zijn. Logisch, want elke medewerker kan door simpelweg op een link te klikken of een kwaadaardig bestand te downloaden zonder het te weten een ransomware-aanval ontketenen. In hun wanhoop zijn organisaties al snel geneigd om losgeld te betalen om weer t1

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Het totale aantal ransomwarebesmettingen was in het eerste kwartaal van dit jaar al verdubbeld ten opzichte van heel 2021. Dat concludeert WatchGuard Technologies in de nieuwste editie van het Internet Security Report. De securityspecialist signaleert daarnaast een groei in Powerscript-aanvallen en kwaadaardige cryptomining.

Proofpoint ontdekt Microsoft Office 365-functionaliteit die bestanden op SharePoint en OneDrive versleutelt

Proofpoint ontdekt Microsoft Office 365-functionaliteit die bestanden op SharePoint en OneDrive versleutelt

Ransomware-aanvallen zijn van oudsher gericht op data op endpoints of netwerkschijven. Tot nu toe dachten IT- en beveiligingsteams dat de cloud beter bestand was tegen ransomware-aanvallen. Immers, de nu bekende "AutoSave"-functie, samen met versiebeheer en de welbekende prullenbak, zouden voldoende moeten zijn geweest als back-ups. Dat is mogelij1