‘Mobiele malware raakt ieder bedrijf’

android-smartphone

Ieder bedrijf heeft in het afgelopen jaar te maken gehad met tenminste één cyberaanval op een mobiel apparaat. De financiële sector en overheden worden het vaakst getroffen door dergelijke aanvallen. Het overgrote merendeel van de aanvallen is gericht op Android-apparaten, al zijn iOS-apparaten hier zeker niet immuun voor.

Dit meldt Check Point Software Technologies in het rapport ‘Mobile Cyberattacks Impact Every Business’. Voor dit onderzoek heeft het bedrijf data gebruikt die door Check Point SandBlast Mobile is verzameld bij 850 organisaties gedurende de periode juli 2016 tot juli 2017.

Financiële sector is het vaakst doelwit

29% van alle aanvallen met malware voor mobiele apparaten is gericht op de financiële sector, waarmee deze sector het meest te maken heeft met deze vorm van malware. De overheidssector volgt op de voet met 26%, terwijl 18% van de malware aanvallen gericht is op de technologiesector. 8% van de aanvallen is gericht op telecombedrijven, 7% op de maakindustrie en 6% op retailers.

Uit de cijfers blijkt dat techbedrijven over het hoogste percentage beveiligde mobiele apparaten beschikt. 32% van alle mobiele apparaten in deze sector is beveiligd, gevolgd door de financiële sector (21%) en maakbedrijven (15%). Telecombedrijven (12%), retailers (7%) en overheidsinstellingen (5%) hebben minder vaak mobiele beveiliging geïmplementeerd.

iOS is niet immuun

Check Point wijst erop dat iOS vaak als een veiliger mobiel besturingssysteem wordt gezien dan Android. Het bedrijf geeft aan dat het overgrote merendeel van de malware aanvallen inderdaad gericht is op Android, maar iOS zeker niet immuun is. Van de onderzochte aanvallen gericht op iOS was 40% gericht op financiële bedrijven en 20% op overheden, gevolgd door technologiebedrijven (9%) en maakbedrijven (9%).

De meeste aanvallen met mobiele malware vinden plaats in Amerika (39%), gevolgd door Azië-Pacific (33%). 28% van de aanvallen met mobiele malware vinden plaats in de EMEA-regio.

Lees ook
Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

TA444, een staatsgesponsorde hackersgroep uit Noord-Korea is waarschijnlijk belast met het genereren van inkomsten voor het Noord-Koreaanse regime. Deze aanvallen overlappen met APT38, Bluenoroff, BlackAlicanto, Stardust Chollima en COPERNICIUM. In het verleden waren de pijlen gericht op banken om uiteindelijk geld door te sluizen naar andere dele1

Onderzoek Venafi onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web

Onderzoek Venafi onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web

Venafi maakt de resultaten bekend van een dark web-onderzoek naar ransomware die via kwaadaardige macro's wordt verspreid. Venafi en Forensic Pathways, een specialist in criminele inlichtingen, hebben tussen november 2021 en maart 2022 35 miljoen dark web-URL's geanalyseerd van marktplaatsen en forums, met behulp van de Forensic Pathways Dark Sear1

Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Microsoft kondigde in oktober 2021 en februari 2022 aan dat het XL4- en VBA-macro's standaard gaat blokkeren voor Office-gebruikers. De wijzigingen zijn uiteindelijk dit jaar van start gegaan. Cybercriminelen hebben hier op gereageerd door af te stappen van macro-gebaseerde aanvallen.