Mobiele apparaten hebben bij drie op de vier bedrijven voor datalek gezorgd

data

Bijna driekwart van de grote bedrijven (74%) heeft te maken gehad met een datalek die is veroorzaakt door problemen met mobiele beveiliging. Een groot probleem, aangezien bijna 82% van de bedrijven gebruikers via mobiele apparaten toegang hebben tot tenminste de helft van alle zakelijke data.

Dit blijkt uit onderzoek van IDG Research, dat is uitgevoerd in opdracht van mobiele beveiliger Lookout. Voor het onderzoek zijn 100 IT-managers ondervraagd. Binnen bedrijven worden de mobiele besturingssystemen Android (48%) en iOS (42%) het meest gebruikt. De meeste datalekken door mobiele apparaten zijn veroorzaakt door:

  • Apps die kwetsbaarheden bevatten (38%)
  • Mobiele apps waarin malware zit verstopt (36%)
  • Het gebruik van onbeveiligde WiFi-verbindingen (30%)

Malafide apps leiden tot de meeste zorgen

De ondervraagde IT-managers maken zich vooral veel zorgen om:

  • Apps die malware bevatten (73%)
  • Apps die toegang hebben tot gevoelige data of deze zelfs doorsturen (66%)
  • Apps die kwetsbaarheden bevatten (64%)
  • Onbeveiligde WiFi-verbindingen (63%)
  • Malafide configuratieprofielen (61%)
  • Rooted of gejailbreakte apparaten (59%)
  • Apps die niet uit officiële appwinkels afkomstig zijn (51%)

95% van de IT-managers stelt dat toegang tot data vanaf mobiele apparaten het risico op datalekken vergroot. Voor veel managers is dit dan ook reden de beveiliging van mobiele apparaten op te schroeven. 90% van de respondenten geeft aan in de komende twaalf maanden te willen investeren in mobiele beveiliging.

Lees ook
Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

De kogel is door de kerk! In navolging van de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer op 19 april 2023 vóór de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Dit houdt in dat de uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgaanbieders voortaan verplicht elektronisch verloopt.

WatchGuard’s Internet Security Report Q4 2022: fikse stijging endpoint-ransomware

WatchGuard’s Internet Security Report Q4 2022: fikse stijging endpoint-ransomware

Versleutelde verbindingen zijn de voorkeursmethode geworden voor het afleveren van malware. Daarnaast blijft malware die verband houdt met phishingcampagnes een aanhoudende bedreiging vormen. Dat concludeert WatchGuard Technologies in zijn meest recente Internet Security Report. Hoewel het onderzoek over het vierde kwartaal van 2022 een afname in1

Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

TA444, een staatsgesponsorde hackersgroep uit Noord-Korea is waarschijnlijk belast met het genereren van inkomsten voor het Noord-Koreaanse regime. Deze aanvallen overlappen met APT38, Bluenoroff, BlackAlicanto, Stardust Chollima en COPERNICIUM. In het verleden waren de pijlen gericht op banken om uiteindelijk geld door te sluizen naar andere dele1