Microsoft's plan om Europese clouddata veilig te stellen valt in het water

spionage

Microsoft kondigde enige maanden geleden een optie aan waarmee Europese gebruikers ervoor kunnen kiezen hun data alleen op Europese cloudservers op te slaan. Het Amerikaanse IT-bedrijf claimde hierdoor klanten te kunnen beschermen tegen de Amerikaanse Patriot Act. Niets blijkt echter minder waar. Een Amerikaanse rechter heeft bepaald dat Microsoft klantdata die buiten de Verenigde Staten (VS) is opgeslagen moet overhandigen aan Amerikaanse opsporingsinstanties.

Microsoft kondigde eind januari aan gebruikers voortaan de mogelijkheid te geven hun data buiten de Verenigde Staten op te laten slaan. Dit zou het voor de Amerikaanse inlichtingendienst NSA onmogelijk maken de gebruikers binnen de wet te bespioneren. Microsoft reageerde hiermee op de onrust die onder veel Europese bedrijven heerst over de Patriot Act.

Patriot Act

De Patriot Act is een wet die Amerikaanse opsporingsinstanties het recht geeft zonder tussenkomst van een rechter informatie over gebruikers op te vragen bij IT-bedrijven. De claim van Microsoft dat het opslaan van data buiten de VS uitkomst zou bieden werd direct van allerlei kanten in twijfel getrokken. Google-CEO Eric Schmidt liet slechts één dag later al weten dat de maatregel onzin is en Europese gebruikers op geen enkele wijze beschermt tegen de meekijkende ogen van de NSA.

“Zo ver ik weet zorgt de Amerikaanse wetgeving ervoor dat een Amerikaanse server in een ander land net zo goed onder de Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) valt”, liet Schmidt weten. “Vraag het Microsoft. Misschien hebben zij een maas in de wet gevonden waardoor dit niet het geval is”. Nu is dus duidelijk geworden dat Schmidt gelijk heeft en het voor de Patriot Act niet uitmaakt op welke fysieke locatie data is opgeslagen. Het feit dat een bedrijf in de Verenigde Staten is gevestigd betekent dat het bedrijf zich aan de Amerikaanse wet en daarmee Patriot Act zal moeten houden.

Meer over
Lees ook
Syncplicity: Uw informatie – anytime, anywhere

Syncplicity: Uw informatie – anytime, anywhere

Als leverancier, sinds 2009, van Secure Managed File oplossingen levert SCOS te Hoofddorp nu tevens Syncplicity (voorheen onderdeel van Axway). Syncplicity is een service voor het delen en synchroniseren van bestanden die is ontwikkeld door Syncplicity Inc. Met de service kunnen gebruikers onderling bestanden opslaan en synchroniseren. Het onderst1

"Elk bedrijf kan gehackt worden"

"Elk bedrijf kan gehackt worden"

Elk bedrijf, ongeacht de omvang, sector of branche, kan gehackt worden. Het idee dat alleen grote organisaties het doelwit zijn van hackers is een misvatting. Kleine en middelgrote bedrijven zijn vaak kwetsbaarder vanwege een gebrek aan beleid en expertise op het gebied van cybersecurity.

Hoe kunnen Business Process Outsourcers data beschermen in het AI-tijdperk?

Hoe kunnen Business Process Outsourcers data beschermen in het AI-tijdperk?

Omdat Business Process Outsourcers (BPO's) het volledige potentieel van AI willen benutten, is het belangrijk dat ze nadenken over de mogelijke impact van generatieve AI op data en privacy. Zeker omdat BPO's vaak namens klanten grote hoeveelheden gevoelige informatie verwerken, van persoonlijke gegevens tot financiële transacties. Nu generatieve A1