Microsoft brengt security updates uit voor Meltdown

pixabay-hacker-1944688_960_720

Microsoft maakt security patches beschikbaar voor het besturingssysteem Windows om gebruikers te beschermen tegen de Meltdown kwetsbaarheid. De patches kunnen echter alleen veilig worden geïnstalleerd indien de anti-virussoftware van gebruikers compatibel is met deze updates. Indien dit niet het geval is kan installatie leiden tot een blue screen of death.

Hiervoor waarschuwt Microsoft. De patches verhelpen de Meltdown kwetsbaarheid. Dit beveiligingslek kan worden uitgebuit door malafide applicaties om gevoelige data uit het kernelgeheugen van systemen te stelen. Alleen Intel processors zijn getroffen door Meltdown. Daarnaast is ook een tweede kritiek beveiligingslek in Intel processors aangetroffen, die ook processors van AMD en ARM treft: Spectre. Een patch voor deze kwetsbaarheid is vooralsnog niet beschikbaar.

Compatibiliteitsproblemen

Op zijn website waarschuwt Microsoft voor mogelijke compatibiliteitsproblemen met anti-virussoftware. Anti-virussoftware is alleen compatibel met de nieuwe security patches van Microsoft indien een registry key is gewijzigd. Indien dit niet het geval is, kan installatie van de patches leiden tot een blue screen of death. Verschillende anti-virusbedrijven hebben de registry key al gewijzigd, waaronder AVAST, Avira, EMSI, ESET, F-Secure, Kaspersky Lab, Malwarebytes, Microsoft en Symantec. In een overzicht van beveiligingsonderzoeker Kevin Beaumont kan worden nagegaan of anti-virussoftware compatibel is met de patches.

Het gaat om de volgende registry key:

Key="HKEY_LOCAL_MACHINE" Subkey="SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\QualityCompat" Value="cadca5fe-87d3-4b96-b7fb-a231484277cc" Type="REG_DWORD”

Gebruikers van anti-virussoftware die nog niet compatibel is kunnen de wijziging zelf doorvoeren in het registry. Dit is echter niet zonder risico; Microsoft waarschuwt dat incorrecte wijzigingen kunnen leiden tot ernstige problemen. Het bedrijf stelt het wijzigen van de registry geheel op eigen risico is.

Meer over
Lees ook
Nieuwe website helpt gemeenten hun informatiebeveiliging te verbeteren

Nieuwe website helpt gemeenten hun informatiebeveiliging te verbeteren

Een nieuwe website van de informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) gaat Nederlandse gemeenten helpen hun informatiebeveiliging te verbeteren. De website houdt gemeenten op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity en geeft gemeenten een aantal handige tips. De nieuwe website heeft als doel gemeenten beter te1

Security aanpak vaak luilekkerland voor hacker

Security aanpak vaak luilekkerland voor hacker

‘IT-security kost alleen maar geld en de voordelen zijn moeilijk meetbaar.’ Veel bedrijven hebben jarenlang gehandeld naar deze volkswijsheid. De laatste twee jaar staat IT-Security echter flink hoger op de agenda. Mede door serieuze security-incidenten waarbij aanvallers wachtwoorden, encryptiesleutels en zelfs beveiligingscertificaten in handen1

Ivo Opstelten: 'Nederland moet een leidende rol spelen in cybersecurity'

Ivo Opstelten: 'Nederland moet een leidende rol spelen in cybersecurity'

Nederland moet internationaal een leidende rol gaan spelen in cybersecurity. Dit stelt minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Opstelten opende deze week samen met Wilma van Dijk, directeur Cyber Security van de NCTV, de One Conference in Den Haag. “Net zoals bij de bescherming tegen het water, wil Nederland internationaal ook een leide1