Meer oplichting via verkoopsites voor tweedehands spullen

hacker3

Oplichting via online websites voor tweedehands spullen komt steeds vaker voor. Marktplaats.nl herkent zich in deze trend en zet dagelijks 24 man in om frauduleuze advertenties op te sporen.

Dit zegt Jasper Teijsse, woordvoerder van Marktplaats.nl, tegenover het AD. De website is zeker niet de enige website voor tweedehands spullen waar fraude plaats vond. Afgelopen jaar waren 490.000 consumenten slachtoffer van oplichting op dit soort sites. Dit is 85.000 meer dan twee jaar geleden. Dit blijkt uit het Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Op Marktplaats.nl worden iedere dag pakweg 350.000 advertenties geplaatst. 0,01% hiervan zou frauduleus zijn, wat neer komt op ongeveer 35 advertenties per dag. Teijsse geeft aan dat de aanpak van online fraude op online marktplaatsen beter is dan ooit, maar cybercriminelen tegelijkertijd steeds geraffineerder te werk gaan. Ondanks de inspanning van sites als Marktplaats.nl zou hierdoor oplichting op de sites blijven stijgen.

Lees ook
Mimecast waarschuwt online shoppers voor nepsites

Mimecast waarschuwt online shoppers voor nepsites

Consumenten moeten de komende weken extra alert zijn als ze aankopen doen via internet. Uit onderzoek van Mimecast blijkt dat cybercriminelen wereldwijd op grote schaal bekende webwinkels nabootsen om mensen te misleiden. Volgens het onderzoek worden vooral webwinkels uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland vaak geïmiteerd.

De cijfers achter Business Email Compromise (BEC)-aanvallen

De cijfers achter Business Email Compromise (BEC)-aanvallen

Vorige week werd aangekondigd dat diverse handhavingsinstanties gaan samenwerken om CEO-fraude aan te pakken. Het doel van deze samenwerking is om meer inzicht te krijgen in hoe cybercriminelen te werk gaan en hoe ze gestopt kunnen worden.

Aanpak CEO- en Factuurfraude moet cybercriminelen dwarsbomen

Aanpak CEO- en Factuurfraude moet cybercriminelen dwarsbomen

CEO- en Digitale Factuurfraude, ook wel BEC-Fraude genoemd, is voor veel mensen een onbekende vorm van fraude. Toch staat deze vorm van fraude in de top drie van vormen van cybercriminaliteit met de meeste financiële schade. Het schadebedrag van 2016 tot 2019 bedroeg wereldwijd 26 miljard dollar.