Malware steelt 225.000 Apple ID’s van jailbreakers

keyraider19-500x592

Cybercriminelen hebben met behulp van malware 225.000 Apple ID’s gestolen. De malware is verspreid via Cydia, een alternatieve appwinkel die uitsluitend op gejailbreakte iPhones, iPads en iPods beschikbaar is.

De malware is ontdekt door onderzoekers van Palo Alto Networks. Al jaren wordt gewaarschuwd voor de gevaren van het jailbreaken van iOS-apparaten. Het is echter de eerste keer dat er ook daadwerkelijk een grootschalige malware-uitbraak plaatsvindt op gejailbreakte apparaten. De Keyraider-malware zou slachtoffers hebben gemaakt in tenminste 18 landen.

Nederlandse slachtoffers

De malware wordt verspreidt via Cydia in een tweak die het mogelijk maakte betaalde apps en in-app aankopen gratis vanuit Apple’s officiële App Store te downloaden. Het gaat om Chinese software. Desondanks zijn ook gebruikers uit andere landen slachtoffer van de malware, waaronder een aantal Nederlanders. Ook onder andere Duitse, Franse, Britse en Amerikaanse iCloud-accounts zijn buitgemaakt.

De gestolen data wordt verzonden naar een server van Hong Kong. Onderzoekers van Palo Alto Networks hebben samen met een Chinese universiteit SQL-injecties uitgevoerd op deze server en troffen hier 225.941 gestolen iCloud-accounts aan. Deze accounts zouden al zijn misbruikt om iPhones in gijzeling te nemen, waarna de aanvallers losgeld eisen.

Meer over
Lees ook
Proofpoint ontdekt Microsoft Office 365-functionaliteit die bestanden op SharePoint en OneDrive versleutelt

Proofpoint ontdekt Microsoft Office 365-functionaliteit die bestanden op SharePoint en OneDrive versleutelt

Ransomware-aanvallen zijn van oudsher gericht op data op endpoints of netwerkschijven. Tot nu toe dachten IT- en beveiligingsteams dat de cloud beter bestand was tegen ransomware-aanvallen. Immers, de nu bekende "AutoSave"-functie, samen met versiebeheer en de welbekende prullenbak, zouden voldoende moeten zijn geweest als back-ups. Dat is mogelij1

Lookout ontdekt dat Android spyware ‘Hermit’ wordt ingezet in Kazakhstan

Lookout ontdekt dat Android spyware ‘Hermit’ wordt ingezet in Kazakhstan

Securitybedrijf Lookout heeft ontdekt dat Android-surveillanceware van enterprise niveau, momenteel door de regering van Kazachstan wordt gebruikt binnen de grenzen van het land. Onderzoekers van Lookout troffen ook bewijs van de inzet van deze spyware - die door onderzoekers ‘Hermit’ is genoemd - in Italië en in het noordoosten van Syrië.

Nerbian RAT gebruikt COVID-19 als dekmantel

Nerbian RAT gebruikt COVID-19 als dekmantel

Sinds eind april 2022 hebben onderzoekers van Proofpoint een malwarecampagne waargenomen via e-mail, genaamd Nerbian RAT. Een klein aantal e-mails (minder dan 100 berichten) werden naar meerdere sectoren gestuurd, waarbij vooral organisaties in Italië, Spanje en het VK werden getroffen.