Malware steelt 225.000 Apple ID’s van jailbreakers

keyraider19-500x592

Cybercriminelen hebben met behulp van malware 225.000 Apple ID’s gestolen. De malware is verspreid via Cydia, een alternatieve appwinkel die uitsluitend op gejailbreakte iPhones, iPads en iPods beschikbaar is.

De malware is ontdekt door onderzoekers van Palo Alto Networks. Al jaren wordt gewaarschuwd voor de gevaren van het jailbreaken van iOS-apparaten. Het is echter de eerste keer dat er ook daadwerkelijk een grootschalige malware-uitbraak plaatsvindt op gejailbreakte apparaten. De Keyraider-malware zou slachtoffers hebben gemaakt in tenminste 18 landen.

Nederlandse slachtoffers

De malware wordt verspreidt via Cydia in een tweak die het mogelijk maakte betaalde apps en in-app aankopen gratis vanuit Apple’s officiële App Store te downloaden. Het gaat om Chinese software. Desondanks zijn ook gebruikers uit andere landen slachtoffer van de malware, waaronder een aantal Nederlanders. Ook onder andere Duitse, Franse, Britse en Amerikaanse iCloud-accounts zijn buitgemaakt.

De gestolen data wordt verzonden naar een server van Hong Kong. Onderzoekers van Palo Alto Networks hebben samen met een Chinese universiteit SQL-injecties uitgevoerd op deze server en troffen hier 225.941 gestolen iCloud-accounts aan. Deze accounts zouden al zijn misbruikt om iPhones in gijzeling te nemen, waarna de aanvallers losgeld eisen.

Meer over
Lees ook
Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

TA444, een staatsgesponsorde hackersgroep uit Noord-Korea is waarschijnlijk belast met het genereren van inkomsten voor het Noord-Koreaanse regime. Deze aanvallen overlappen met APT38, Bluenoroff, BlackAlicanto, Stardust Chollima en COPERNICIUM. In het verleden waren de pijlen gericht op banken om uiteindelijk geld door te sluizen naar andere dele1

Onderzoek Venafi onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web

Onderzoek Venafi onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web

Venafi maakt de resultaten bekend van een dark web-onderzoek naar ransomware die via kwaadaardige macro's wordt verspreid. Venafi en Forensic Pathways, een specialist in criminele inlichtingen, hebben tussen november 2021 en maart 2022 35 miljoen dark web-URL's geanalyseerd van marktplaatsen en forums, met behulp van de Forensic Pathways Dark Sear1

Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Microsoft kondigde in oktober 2021 en februari 2022 aan dat het XL4- en VBA-macro's standaard gaat blokkeren voor Office-gebruikers. De wijzigingen zijn uiteindelijk dit jaar van start gegaan. Cybercriminelen hebben hier op gereageerd door af te stappen van macro-gebaseerde aanvallen.