Malware misbruikt beveiligingscamera’s om data te versturen

beveiligingscamera-pixabay-StockSnap

Zeer gevoelige data wordt in sommige gevallen opgeslagen op een zogeheten air-gapped netwerk, dat is geïsoleerd van het internet en andere netwerken. Dit maakt het voor aanvallers moeilijk data vanaf deze netwerken te versturen naar bijvoorbeeld een eigen server. Nieuwe malware maakt dit via een omweg toch mogelijk. aIR-Jumper gebruikt het infraroodlampje in beveiligingscamera’s om data te versturen.

De malware is ontwikkeld door onderzoekers Mordechai Guri en Yuval Elovici van de Israëlische Ben-Gurion Universiteit van de Negev en Dima Bykhovsky van het Shamoon College of Engineering. Het gaat om proof-of-concept malware waarmee de onderzoekers hun aanvalsmethodiek willen demonstreren. Deze malware kan worden geïnstalleerd op computers die interactie hebben met infraroodbeveiligingscamera’s of zijn verbonden met hetzelfde netwerk als de camera. Via deze systemen kunnen de aanvallers met behulp van aIR-Jumper de camera’s aanvallen.

Data versturen

Zodra een camera is gecompromitteerd kan de malware worden gebruikt om data te versturen via het infraroodlampje in de camera. Dit doet de malware door data om te zetten in binaire code en vervolgens de API van de camera te gebruiken om het infraroodlampje te laten knipperen. Een aanvaller die zicht heeft op deze camera kan dit vervolgens opnemen, waarna dit signaal met behulp van speciale software omgezet kan worden in data.

Het is ook mogelijk de aanval omgedraaid uit te voeren, waarbij een aanvallers met behulp van een infrarood-LED een commando doorgeeft aan een camera. De malware bekijkt in dit geval de beelden van de camera, detecteert het via infrarood verstuurde signaal en zet dit signaal om in een commando, dat vervolgens wordt uitgevoerd.

Onderzoekspaper

Meer informatie over aIR-Jumper is te vinden in een onderzoekerspaper die Guti, Elovici en Bykhovsky hebben gepubliceerd.

Meer over
Lees ook
Supermalware The Mask bespioneert overheden, diplomaten en olie- & gassector

Supermalware The Mask bespioneert overheden, diplomaten en olie- & gassector

De supermalware The Mask bespioneert al zeker zes jaar lang ongemerkt allerlei doelwitten. De malware richt zich op zowel overheden en diplomaten als de gas- en oliesector. Dit stelt Kaspersky, dat meer details over de zeer geavanceerde malware bekend heeft gemaakt. De malware heeft van zijn makers de naam 'Careto' gekregen, wat het Spaanse woord1

Hackers verstoppen malware in metadata van PNG-bestand

Hackers verstoppen malware in metadata van PNG-bestand

Hackers zijn erin geslaagd malware te verstoppen in PNG-afbeeldingen. De malware nestelt zich in de metadata van de afbeeldingen en worden hierdoor op dit moment nog niet door virusscanners gedetecteerd. De nieuwe distributiemethode voor malware is ontdekt door de analist Peter Gramantik van het beveiligingsbedrijf Securi. Gramantik beschrijft de1

Supermalware The Mask vormt meest geavanceerde cyberbedreiging

Supermalware The Mask vormt meest geavanceerde cyberbedreiging

Stuxnet was tot nu toe de meest geavanceerde malware. Het lijkt er echter op dat Stuxnet door een nieuw ontdekte vorm van malware van de troon is gestoten. De 'supermalware' The Mask wordt omschreven als 'de meest geavanceerde cyberbedreiging van dit moment'. De malware Stuxnet is wereldberoemd. De malware viel gericht Iraanse nucleaire installati1