Lavabit-oprichter Levinson werkt aan zwaar beveiligd e-mailsysteem

dark-internet-mail-environment

Wie zijn e-mailverkeer echt veilig wil houden kan binnenkort terecht bij Dark Internet Mail Environment (DIME). DIME moet een communicatiesysteem worden waarbij de volledige communicatie versleuteld wordt. Knooppunten die de data moeten doorsturen krijgen alleen de broodnodige informatie te zien die zij nodig hebben om hun taak te kunnen vervullen.

De dienst wordt ontwikkeld door Lader Levinson, oprichter van de inmiddels opgeheven beveiligde e-maildienst Lavabit. Levinson werkt samen met PGP-ontwikkelaar Phil Zimmerman en cryptologen Jon Callas en Mike Janke. Gezien de achtergrond van de betrokkenen is het niet verantwoordelijk dat beveiliging in DIME centraal staat. Levinson heeft DIME ingediend bij de Internet Engineering Task Force (IETF) met als doel een standaard te maken van het mailsysteem.

Zo min mogelijk informatie prijsgeven

Het systeem moet dusdanig worden ontworpen partijen die zijn betrokken bij het communiceren via e-mail zo min mogelijk informatie krijgen. Zo moet de e-mailserver van de verzender alleen het adres kunnen zien van de e-mailserver waar deze e-mail heen moet. Het e-mailadres van de uiteindelijke ontvanger blijft voor deze partij dus onzichtbaar. De e-mailprovider van de ontvanger ziet daarnaast alleen het e-mailadres van de ontvanger, terwijl het e-mailadres van de verzender afgeschermd blijft. Dit moet het voor partijen onmogelijk maken te achterhalen tussen welke partijen de communicatie plaatsvind.

Het systeem moet bestaande e-mailservers eenvoudig kunnen vervangen, zonder dat hiervoor wijzingen nodig zijn. De encryptie van het e-mailverkeer wordt verzorgt door het Dark Mail Transfer Protocol (DMTP) en het Dark Mail Access Protocol (DMAP). Om de identiteit van de betrokken mailservers vast te stellen willen de ontwikkelaars vertrouwen op DNSSEC. De invoering van deze uitbreiding op het Domain Name System verloopt echte traag. DIME moet daarom ook TLS gaan ondersteunen om dit gat op te vangen.

Meer over
Lees ook
Cryptshare en Spryng kondigen samenwerking aan

Cryptshare en Spryng kondigen samenwerking aan

SMS gateway provider Spryng en Cryptshare, maker van versleutelde communicatie oplossingen, zijn verheugd om hun nieuwe technologische samenwerking aan te kondigen. Door de SMS-gateway te verbinden met Cryptshare zijn wachtwoorden voor versleutelde e-mails en bestanden op een gebruiksvriendelijke manier via SMS te verzenden

Cryptshare  - focus op internationale groei en uitbreiding van het partnernetwerk

Cryptshare - focus op internationale groei en uitbreiding van het partnernetwerk

Sinds kort heeft Cryptshare haar eerste Chief Sales Officer: deze nieuwe rol is opgepakt door Ingrid Hagen, die meer dan 25 jaar ervaring heeft in IT sales. Zij is verantwoordelijk voor de wereldwijde verkoop- en partneractiviteiten en rapporteert aan Dominik Lehr, oprichter en CEO van de Duitse IT-security provider.

Zijn apparatuur en software nog wel te vertrouwen?

Zijn apparatuur en software nog wel te vertrouwen?

Mensen worden via hun identiteitsbewijs, DigiD, gebruikersnaam en wachtwoord gecontroleerd en vertrouwd. Maar hoe zit het eigenlijk met het steeds grotere aantal apparaten? Naarmate meer apparaten met het Internet of Things (IoT) worden verbonden en software (onder andere via DevOps) een grotere rol in ieders leven gaat spelen, wordt digitaal vert1