LAKS getroffen door WannaCry ransomware

Een recente storing bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) blijkt het gevolg te zijn van een besmetting met de ransomware WannaCry. LAKS is een organisatie waar examenscholieren terecht kunnen met klachten over eindexamens in het middelbaar onderwijs.

De website van LAKS kreeg donderdagmiddag rond 16:00 uur te maken met een storing, waardoor de website examenklacht.nl niet bereikbaar was. De problemen hielden aan tot het eind van vrijdagochtend. Een woordvoerder van LAKS meldt tegenover NU.nl nu dat de storing te maken had met de ransomware WannaCry. "We zijn getroffen door dezelfde cyberaanval als die vorige week de ziekenhuizen in Groot-Brittannië heeft getroffen", aldus de woordvoerder.

Geen losgeld betaald

LAKS benadrukt geen losgeld te hebben betaald om data weer toegankelijk te maken. De organisatie geeft aan een back-up te hebben van alle klachten die dit jaar zijn binnengekomen over schoolexamens. Door deze back-up terug te zetten is data weer toegankelijk gemaakt.

Voor zover bekend is LAKS de tweede Nederlandse organisaties die door WannaCry is getroffen. Eerder bleken meerdere parkeergarages van Q-Park getroffen te zijn door de ransomware.

Meer over
Lees ook
Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1

Politiediensten halen LockBit infra offline

Politiediensten halen LockBit infra offline

Op 20 februari 2024 hebben Europol, de Nederlandse Politie en politiediensten uit tien landen met een grote verstoringsactie 34 servers uit de lucht gehaald van de ransomware groepering LockBit.

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoekers van Proofpoint ontdekten dat TA571 de Forked-variant van IcedID levert in twee campagnes. Dit vond plaats op 11 en 18 oktober 2023. Beide campagnes bevatten meer dan 6.000 berichten die allemaal een impact hadden op meer dan 1.200 klanten in verschillende sectoren verspreid over heel de wereld.