LAKS getroffen door WannaCry ransomware

Een recente storing bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) blijkt het gevolg te zijn van een besmetting met de ransomware WannaCry. LAKS is een organisatie waar examenscholieren terecht kunnen met klachten over eindexamens in het middelbaar onderwijs.

De website van LAKS kreeg donderdagmiddag rond 16:00 uur te maken met een storing, waardoor de website examenklacht.nl niet bereikbaar was. De problemen hielden aan tot het eind van vrijdagochtend. Een woordvoerder van LAKS meldt tegenover NU.nl nu dat de storing te maken had met de ransomware WannaCry. "We zijn getroffen door dezelfde cyberaanval als die vorige week de ziekenhuizen in Groot-Brittannië heeft getroffen", aldus de woordvoerder.

Geen losgeld betaald

LAKS benadrukt geen losgeld te hebben betaald om data weer toegankelijk te maken. De organisatie geeft aan een back-up te hebben van alle klachten die dit jaar zijn binnengekomen over schoolexamens. Door deze back-up terug te zetten is data weer toegankelijk gemaakt.

Voor zover bekend is LAKS de tweede Nederlandse organisaties die door WannaCry is getroffen. Eerder bleken meerdere parkeergarages van Q-Park getroffen te zijn door de ransomware.

Meer over
Lees ook
Grijp die ransomware-crimineel

Grijp die ransomware-crimineel

Hoe spot je de ransomware-crimineel die op kousenvoeten in je IT-omgeving aan het rondneuzen is? Het antwoord op de million dollar question is: spooksystemen neerzetten.

Synology: Vijf tips tegen ransomware

Synology: Vijf tips tegen ransomware

De coronapandemie heeft niet alleen voor andere manier van werken gezorgd, het zorgt ook voor een grotere kwetsbaarheid van bedrijfsgegevens doordat werknemers nu buiten de ‘veilige’ kantoormuren toegang nodig hebben tot deze data. Cybercriminelen zijn zich hier terdege van bewust en de afgelopen tweeënhalf jaar hebben we dan ook een sterke toenam1

Ransomware schaadt mentale gezondheid van IT-professionals

Ransomware schaadt mentale gezondheid van IT-professionals

Ransomware-aanvallen trekken een zware wissel op Nederlandse IT-professionals. Ruim een derde geeft aan dat hun mentale gezondheid hieronder lijdt. Door de stress overwegen veel IT-professionals zelfs om binnen twee jaar iets anders te gaan doen. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek in opdracht van cyberbeveiliger Mimecast.