KPN Security: veel Nederlandse ICS eenvoudig toegankelijk

kpn

Veel industriële controlesystemen (ICS) in Nederland zijn niet of onvoldoende beveiligd. Dat terwijl een hack van deze systemen tot gevaarlijke situaties kan leiden. Dat blijkt uit een onderzoek van KPN Security naar aanleiding van een hack bij een watervoorzieningsbedrijf in de Verenigde Staten, waarbij een cybercrimineel probeerde het drinkwater te vergiftigen. Ook in Nederland zijn veel van dergelijke controlesystemen eenvoudig toegankelijk.
 
De onderzoekers troffen via relatief eenvoudige Google-zoekopdrachten veel systemen aan die niet of nauwelijks waren beveiligd. Zo waren veel ICS voorzien van een standaardwachtwoord van de leverancier. Inloggen is dan ook vaak kinderspel, omdat op internet overzichten van deze standaardwachtwoorden per fabrikant te vinden zijn.
 

Toxische waarden 

 
Het hacken van een ICS kan leiden tot zeer gevaarlijke situaties, zeker als het systeem processen uit de vitale infrastructuur aanstuurt. De recente hack bij een watervoorzieningsbedrijf in Florida toonde dat genadeloos aan. Een cybercrimineel kreeg daar toegang tot systemen waarmee bepaalde stoffen in het water tot toxische niveaus te verhogen waren.
 
De onderzoekers van KPN Security kregen tijdens het onderzoek onder andere eenvoudig toegang tot een ICS van een gebouwencomplex in Eindhoven. Daarbij hadden ze inzage in zaken als de kamertemperatuur en een inventarisatie van gebruikte systemen.
 

Maatregelen

 
De onderzoekers adviseren altijd het standaardwachtwoord te veranderen en de systemen met bijvoorbeeld firewalls en IP-whitelisting waar mogelijk ontoegankelijk te maken voor de buitenwereld. Ook het opstellen van responsible disclosure-procedures is volgens de onderzoekers verstandig, zodat ethical hackers gevonden kwetsbaarheden eenvoudig en veilig kunnen melden.
 
KPN Security neemt als het om aangetroffen kwetsbaarheden gaat altijd grote zorgvuldigheid in acht. Het bedrijf neemt bij gevonden kwetsbaarheden altijd direct en discreet contact op, zodat het probleem snel opgelost kan worden.
 
Meer informatie vindt u in dit artikel op The Digital Dutch.
Lees ook
Fortinet voegt nieuwe Secure SD-WAN-mogelijkheden toe

Fortinet voegt nieuwe Secure SD-WAN-mogelijkheden toe

Fortinet heeft nieuwe Secure SD-WAN-mogelijkheden toegevoegd aan FortiOS 6.4, zoals verbeterde analysemogelijkheden, een nieuwe SD-WAN-orchestrator en meer segmentatieopties.

‘Een predictive securitybeleid kan niet langer zonder een gespecialiseerde partner’

‘Een predictive securitybeleid kan niet langer zonder een gespecialiseerde partner’

Cybercriminaliteit loont. Volgens de Amerikaanse FBI gaat er in deze tak van criminaliteit meer om dan in de wereldwijde georganiseerde drugshandel. Cybercrimininaliteit is een industrie geworden met diepe zakken, eigen research & development-activiteiten en een professionalisering die niet onder doet voor het reguliere bedrijfsleven. Al met a1

Vasco doet 4 securityvoorspellingen voor 2018

Vasco doet 4 securityvoorspellingen voor 2018

In 2017 zijn helaas meerdere records gebroken op het gebied van datalekken. Honderden miljoenen mensen zijn wereldwijd het slachtoffer geworden van cyberaanvallen en –dreigingen. De laatste jaren zijn veel nieuwe technieken opgedoken om deze dreigingen het hoofd te bieden. Maar de meest eenvoudige manier wordt nog steeds het vaakst genegeerd: de m1