Kaspersky Lab onthult kwetsbaarheid in Microsoft Windows software

Kaspersky Lab heeft voor de vierde maal een beveiligingslek in Microsoft Windows ontdekt. Het beveiligingslek is vermoedelijk gebruikt door ten minste twee bedreigingsactoren, waaronder de onlangs ontdekte SandCat. Kaspersky Lab heeft het lek, genaamd CVE-2019-0797, bij Microsoft gemeld. Microsoft heeft inmiddels een patch vrijgegeven. 

kasperskylab_200x46 De nieuwe exploit maakt gebruik van een lek in het grafische subsysteem van Microsoft Windows om controle te verkrijgen over lokale privileges, en daarmee de hele computer. Onderzoek van Kaspersky Lab wijst uit dat de exploit zich richt op de besturingssystemen Windows 8 en 10.

De onderzoekers denken dat de gedetecteerde exploit door dreigingsactoren FruityArmor en SandCat is gebruikt, maar wellicht ook door anderen. Van FruityArmor is bekend dat het in het verleden zero-days heeft gebruikt. SandCat is onlangs ontdekt.

"De ontdekking van een nieuwe, actieve Windows zero-day bewijst dat dure en zeldzame tools nog altijd van groot belang zijn voor dreigingsactoren”, zegt Jornt van der Wiel, security expert bij Kaspersky Lab. “Organisaties hebben beveiligingsoplossingen nodig die hen tegen zulke onbekende dreigingen beschermen. Dit bevestigt het belang van samenwerking tussen de beveiligingsindustrie en softwareontwikkelaars. De beste manieren om gebruikers tegen nieuwe en opkomende dreigingen te beschermen zijn: het detecteren van bugs, deze op een verantwoordelijke manier openbaar maken en snel patchen."

Het lek is ontdekt door de Automatic Exploit Prevention-technologie van Kaspersky Lab, die in de meeste producten van het bedrijf is ingebouwd.

De exploit wordt door producten van Kaspersky Lab onder de volgende namen gedetecteerd:

  • HEUR: Exploit.Win32.Generic
  • HEUR: Trojan.Win32.Generic
  • PDM: Exploit.Win32.Generic
Lees ook
NSA plaatst malware op computersystemen om verdachten te bespioneren

NSA plaatst malware op computersystemen om verdachten te bespioneren

De NSA infecteert op grote schaal computersystemen met malware. Door kwetsbaarheden in allerlei software te misbruiken kan de NSA kwaadaardige software installeren op computers van doelwitten, waardoor zij toegang kregen tot deze systemen. Dit meldt Glenn Greenwald op The Intercept. Greenwald is een journalist die in het verleden veel heeft geschr1

Sogeti lanceert fraudebestrijdingssysteem voor verzekeraars

Sogeti lanceert fraudebestrijdingssysteem voor verzekeraars

Sogeti lanceert een fraudebestrijdingssysteem voor verzekeraars. Met deze nieuwe gebruikersvriendelijke oplossing helpt de IT-dienstverlener organisaties sneller en makkelijker fraude te bestrijden. Het systeem zorgt voor optimale procesbewaking, snelle dossierafhandeling en dossiers die bruikbaar zijn als juridisch bewijsmateriaal. Verder kan de1

Aanvallers kunnen Microsoft's EMET dankzij exploit omzeilen

Aanvallers kunnen Microsoft's EMET dankzij exploit omzeilen

Kwaadwillenden kunnen Microsoft's beveiligingsoplossing Enhanced Mitigation Experience Toolkit (EMET) omzeilen door gebruik te maken van exploits. Beveiligingsonderzoekers hebben een exploit ontwikkeld die de kwetsbaarheid van EMET aantoont. EMET is een hulpprogramma van Microsoft dat gebruikers helpt misbruik van beveiligingsproblemen in software1