Kamervragen over ransomware in ziekenhuizen

malware

Steeds vaker komen ziekenhuizen in het nieuws die zijn getroffen door ransomware, die data in gijzeling neemt en losgeld eist. Recente voorbeelden hiervan zijn ziekenhuizen in Canada, Duitsland en de Verenigde Staten. D66-Kamerleden Kees Verhoeven en Pia Dijkstra hebben hierover Kamervragen gesteld.

D66-Kamerleden Verhoeven en Pia Dijkstra stellen Kamervragen (PDF) over ransomware. De Kamerleden willen van minister Schipper van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie informatie over ransomware in ziekenhuizen, de dreiging die hier vanuit gaat en de voorzorgsmaatregelen die zijn genomen om dergelijke situaties te voorkomen.

Methodist Hospital

De Kamervragen worden gesteld naar aanleiding van een recente ransomware besmetting bij het Methodist Hospital in Henderson in de Amerikaanse staat Kentucky. Ransomware versleutelde hier patiëntgegevens en ICT-systemen, waardoor het ziekenhuis intern de noodtoestand afkondigde. De Kamerleden Verhoeven en Dijkstra willen van minister Schippers en minister Van der Steur weten of ook in Nederland ziekenhuizen zijn getroffen door ransomware. De Kamerleden willen weten welke voorzorgsmaatregelen zijn genomen om incidenten met ransomware te voorkomen.

Daarnaast vragen de D66’ers minister Schippers en minister Van der Steur uiteen te zetten welke richtlijnen er vanuit het Nationaal Cyber Security Centrum bestaan met betrekking tot ICT-systemen van Nederlandse ziekenhuizen. Verhoeven en Dijkstra vragen de ministers hen ook te informeren over ‘cyberhygiëne’-trainingen die artsen en medewerkers in ziekenhuizen kunnen volgen. De Kamerleden willen weten of deze trainingen worden gegeven, waarom hiervoor is gekozen en of de ministers de mening delen dat dergelijke trainingen mogelijke risico’s kunnen verminderen.

Meer over
Lees ook
Goede voorbereiding op ransomware cruciaal, meeste organisaties laten steken vallen

Goede voorbereiding op ransomware cruciaal, meeste organisaties laten steken vallen

Zerto, een dochteronderneming van Hewlett Packard Enterprise (HPE), heeft de resultaten van een groot nieuw onderzoek naar ransomware bekend gemaakt. Hieruit komt naar voren dat bedrijven niet goed zijn voorbereid op een eventuele aanval, waardoor het opvangen en herstellen daarvan lastig is. Het onderzoek toont ook dat het tekort aan beveiligings1

Herstellen van een ransomware-aanval in vier stappen

Herstellen van een ransomware-aanval in vier stappen

Cybercriminelen zijn de afgelopen jaren steeds effectiever geworden in het timen van hun aanvallen: webwinkels tijdens Black Friday, overheidsinfrastructuren en ziekenhuizen tijdens een crisis. De opkomst van ransomware-as-a-service (RaaS) stelt cybercriminelen in staat om ransomware sneller, eenvoudiger en op grotere schaal in te zetten.

Rabobank bestrijdt groeiende ransomware-dreiging met Cloudian Object Storage

Rabobank bestrijdt groeiende ransomware-dreiging met Cloudian Object Storage

Rabobank zet Cloudian object storage in als onderdeel van de gelaagde verdediging tegen ransomware-aanvallen. In combinatie met Veeam back-up software kan Rabobank met Cloudian’s S3 Object Lock-oplossing kopieën van back-up data onveranderlijk maken, waardoor ze beschermd zijn tegen versleuteling of verwijdering door cybercriminelen.