Kamervragen over ransomware in ziekenhuizen

malware

Steeds vaker komen ziekenhuizen in het nieuws die zijn getroffen door ransomware, die data in gijzeling neemt en losgeld eist. Recente voorbeelden hiervan zijn ziekenhuizen in Canada, Duitsland en de Verenigde Staten. D66-Kamerleden Kees Verhoeven en Pia Dijkstra hebben hierover Kamervragen gesteld.

D66-Kamerleden Verhoeven en Pia Dijkstra stellen Kamervragen (PDF) over ransomware. De Kamerleden willen van minister Schipper van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie informatie over ransomware in ziekenhuizen, de dreiging die hier vanuit gaat en de voorzorgsmaatregelen die zijn genomen om dergelijke situaties te voorkomen.

Methodist Hospital

De Kamervragen worden gesteld naar aanleiding van een recente ransomware besmetting bij het Methodist Hospital in Henderson in de Amerikaanse staat Kentucky. Ransomware versleutelde hier patiëntgegevens en ICT-systemen, waardoor het ziekenhuis intern de noodtoestand afkondigde. De Kamerleden Verhoeven en Dijkstra willen van minister Schippers en minister Van der Steur weten of ook in Nederland ziekenhuizen zijn getroffen door ransomware. De Kamerleden willen weten welke voorzorgsmaatregelen zijn genomen om incidenten met ransomware te voorkomen.

Daarnaast vragen de D66’ers minister Schippers en minister Van der Steur uiteen te zetten welke richtlijnen er vanuit het Nationaal Cyber Security Centrum bestaan met betrekking tot ICT-systemen van Nederlandse ziekenhuizen. Verhoeven en Dijkstra vragen de ministers hen ook te informeren over ‘cyberhygiëne’-trainingen die artsen en medewerkers in ziekenhuizen kunnen volgen. De Kamerleden willen weten of deze trainingen worden gegeven, waarom hiervoor is gekozen en of de ministers de mening delen dat dergelijke trainingen mogelijke risico’s kunnen verminderen.

Meer over
Lees ook
‘Nederlandse bedrijven slecht voorbereid op ransomware-aanval’

‘Nederlandse bedrijven slecht voorbereid op ransomware-aanval’

Een op de vijf Nederlandse organisaties is naar eigen zeggen niet goed voorbereid op een ransomware-aanval. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek onder IT-professionals in opdracht van cyberbeveiliger Mimecast. Van alle onderzochte landen scoort Nederland veruit het slechtste.

Continuous data protection: een eerste vereiste voor herstel van ransomware-aanvallen

Continuous data protection: een eerste vereiste voor herstel van ransomware-aanvallen

De allereerste ransomware werd in 1989 op de wereld losgelaten. Deze luisterde naar de naam PS Cyborg en werd verspreid via floppy disks. De encryptie ervan kon eenvoudig ongedaan worden gemaakt. De makers vroegen hun slachtoffers om losgeld naar een postbus in Panama te verzenden. Het ging om 189 dollar in contanten.

Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Als je een IT-beheerder vraagt waar hij van wakker ligt zal het antwoord zeer vaak ‘ransomware’ zijn. Logisch, want elke medewerker kan door simpelweg op een link te klikken of een kwaadaardig bestand te downloaden zonder het te weten een ransomware-aanval ontketenen. In hun wanhoop zijn organisaties al snel geneigd om losgeld te betalen om weer t1