IT-beslissers pleiten voor meer transparantie in security

1396955_49065589

Op de vraag wat het belangrijkste succescriterium is voor samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven voor een digitaal veilige samenleving geeft het merendeel van IT-beslissers aan dat er grote behoefte is aan meer en betere uitwisseling van dreigingsinformatie. Verder zouden er testcentra moeten komen waarin integriteit en veiligheid van technologieproducten beoordeeld kunnen worden. 56% van de securitybeslissers denkt dat een keurmerk kan helpen bij meer inzage in de kwaliteit en integriteit van securityproducten. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek van Pb7 Market Research in opdracht van Kaspersky Lab onder 160 IT-beslissers van bedrijven met minimaal 50 medewerkers. 

Achterdeurtjes sluiten versus bedrijven weren

Nog altijd is de kwaliteit van producten en diensten de belangrijkste reden om te kiezen voor securityleveranciers. Dit argument wordt op de voet gevolgd door de beschikbaarheid van dreigingsinformatie zowel vanuit overheidsinstanties als afkomstig van (technologie)bedrijven. Pb7 Market Research heeft eveneens navraag gedaan naar de kijk van security-beslissers op het weren van niet-Westerse technologiebedrijven. Respondenten hebben alle begrip voor dergelijke overheidsmaatregelen. Tegelijkertijd geeft 64% aan dat overheidsinstanties er verstandiger aan doen om zoveel mogelijk ‘achterdeurtjes’ uit te sluiten c.q. de digitale veiligheid op orde te hebben in plaats van het in de ban doen van technologiebedrijven.

“De behoefte aan transparantie in het securitydomein is groot. Niet zo vreemd, want we worden steeds afhankelijker van een veilige digitale infrastructuur. We hebben als industrie nog veel te doen om zowel burgers als bedrijfsleven meer inzage te geven in de integriteit en kwaliteit van onze producten. Kaspersky Lab is goed op weg met ons zogeheten Global Transparency Initiatief waarbij we klanten in samenwerking met onafhankelijke partijen inzage geven in onze softwarebroncodes,” vertelt Martijn van Lom, General Manager Northern Europe van Kaspersky Lab.

Meer over
Lees ook
Metadata van telefoongesprekken blijkt eenvoudig te manipuleren

Metadata van telefoongesprekken blijkt eenvoudig te manipuleren

Telecomproviders zijn al jaren verplicht te registreren wie met wie communiceert. Opsporingsinstanties en inlichtingendiensten kunnen deze informatie gebruiken om de activiteiten van verdachten in kaart te brengen. Het blijkt echter kinderlijk eenvoudig te zijn om vervalste informatie in de databases van telecomproviders te krijgen. Dit kan er dan1

'Concrete cyberdreigingen hebben veel meer impact dan waarschuwingen'

'Concrete cyberdreigingen hebben veel meer impact dan waarschuwingen'

Directe dreigingen hebben een aanzienlijk grotere impact op gebruikers dan andere tactieken zoals waarschuwingen over kwetsbaarheden. Door tactieken van cybercriminelen te hanteren kunnen beveiligingsonderzoekers gebruikers dan ook laten schrikken en hen via deze weg motiveren hun beveiliging te verbeteren. Concrete bedreigingen hebben dus meer im1