IT-beslissers pleiten voor meer transparantie in security

1396955_49065589

Op de vraag wat het belangrijkste succescriterium is voor samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven voor een digitaal veilige samenleving geeft het merendeel van IT-beslissers aan dat er grote behoefte is aan meer en betere uitwisseling van dreigingsinformatie. Verder zouden er testcentra moeten komen waarin integriteit en veiligheid van technologieproducten beoordeeld kunnen worden. 56% van de securitybeslissers denkt dat een keurmerk kan helpen bij meer inzage in de kwaliteit en integriteit van securityproducten. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek van Pb7 Market Research in opdracht van Kaspersky Lab onder 160 IT-beslissers van bedrijven met minimaal 50 medewerkers. 

Achterdeurtjes sluiten versus bedrijven weren

Nog altijd is de kwaliteit van producten en diensten de belangrijkste reden om te kiezen voor securityleveranciers. Dit argument wordt op de voet gevolgd door de beschikbaarheid van dreigingsinformatie zowel vanuit overheidsinstanties als afkomstig van (technologie)bedrijven. Pb7 Market Research heeft eveneens navraag gedaan naar de kijk van security-beslissers op het weren van niet-Westerse technologiebedrijven. Respondenten hebben alle begrip voor dergelijke overheidsmaatregelen. Tegelijkertijd geeft 64% aan dat overheidsinstanties er verstandiger aan doen om zoveel mogelijk ‘achterdeurtjes’ uit te sluiten c.q. de digitale veiligheid op orde te hebben in plaats van het in de ban doen van technologiebedrijven.

“De behoefte aan transparantie in het securitydomein is groot. Niet zo vreemd, want we worden steeds afhankelijker van een veilige digitale infrastructuur. We hebben als industrie nog veel te doen om zowel burgers als bedrijfsleven meer inzage te geven in de integriteit en kwaliteit van onze producten. Kaspersky Lab is goed op weg met ons zogeheten Global Transparency Initiatief waarbij we klanten in samenwerking met onafhankelijke partijen inzage geven in onze softwarebroncodes,” vertelt Martijn van Lom, General Manager Northern Europe van Kaspersky Lab.

Meer over
Lees ook
Cybersecuritymonitor 2022 namens Digital Trust Center

Cybersecuritymonitor 2022 namens Digital Trust Center

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft voor het zesde jaar op rij de Cybersecuritymonitor uitgebracht. Deze publicatie wordt mede op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) gemaakt. Dit rapport geeft inzicht in de actuele stand van zaken rond de cyberweerbaarheid van bedrijven en huishoudens in Nederland.

Bedrijven die cybersecurity afstemmen op bedrijfsdoelstellingen zien omzetgroei

Bedrijven die cybersecurity afstemmen op bedrijfsdoelstellingen zien omzetgroei

Bedrijven die cybersecurity afstemmen op hun bedrijfsdoelstellingen kunnen aanzienlijk besparen op de kosten van cyberaanvallen en tegelijkertijd hun omzetgroei verhogen en hun marktaandeel vergroten, blijkt uit nieuw onderzoek van Accenture. Dit belangrijke inzicht komt naar voren in een tijd waarin we een wereldwijde toename van cyberaanvallen w1

Verizon 2023 Data Breach Investigations Report: frequentie en kosten van social engineering-aanvallen rijzen de pan uit

Verizon 2023 Data Breach Investigations Report: frequentie en kosten van social engineering-aanvallen rijzen de pan uit

Verizon Business publiceert de 16e editie van zijn ‘Data Breach Investigations Report’ (2023 DBIR). Het bedrijf analyseerde 16.312 beveiligingsincidenten en 5.199 datalekken. Een van de belangrijkste conclusies is dat de kosten van ransomware de pan uit rijzen. Deze malware versleutelt de data van organisaties en vraagt hen om losgeld in ruil voor1