'Internationale samenwerking is de sleutel voor aanpak cybercrime'

hacker

Internationale samenwerking is de sleutel voor de aanpak van cybercriminaliteit. Een muur om het internet bouwen of data alleen in eigen land opslaan is dan ook niet de juiste weg. Dit stellen althans Lotte de Bruijn, directeur van Nederland ICT, en John Higgins, director-general van DIGITALEUROPE.

De Bruijn en Higgins stellen dat Nederland als Digital Gateway to Europe op economische en maatschappelijk vlak tal van nieuwe kansen krijgt door de snelle groei van het internet. Deze kansen kunnen echter alleen worden benut als er vertrouwen is in de digitale economie. Steeds vaker klink dan ook de roep om nationale maatregelen te treffen en gevoelige informatie bijvoorbeeld alleen in Nederland op te slaan.

Internationaal karakter

Nederland ICT en DIGITALEUROPE wijzen echter op het internationale karakter van het internet, dat is gebouwd op internationale fundamenten, systemen, apparaten en software. Nederlandse softwarebedrijven exporteren jaarlijks voor twee miljard euro naar het buitenland, wat die een belangrijke sector maakt.

Ook cybercriminelen opereren echter internationaal. Een aanval die vandaag op bijvoorbeeld Brazilië gericht is kan dan ook morgen Nederland treffen. Lang niet alle landen hebben de opsporing van cybercriminelen echter al goed geregeld. Internationale samenwerking is volgens De Bruijn en Higgins dan ook de sleutel tot het creëren van een veiliger digitaal domein waarvan de gebruiker met vertrouwen profiteert.

Afspraken

Deze internationale samenwerking is volgens Nederland ICT en DIGITALEUROPE alleen mogelijk als hiervoor internationale afspraken worden gemaakt. Denk hierbij aan afspraken over standaarden die we internationaal leidend willen laten zijn en afspraken over een basisniveau van beveiliging in Europa dat aan bedrijven ruimte biedt om te innoveren. Ook moeten afspraken worden gemaakt voor internationale informatie-uitwisseling over cyberdreigingen. Landgrenzen worden immers door cybercriminelen niet gerespecteerd.

De pakkans voor cybercrime is op dit moment te laag. De Bruijn en Higgins waarschuwen voor het risico dat landen hierdoor eigenstandig hun opsporingsbevoegdheden in het buitenland gaan uitbreiden. Mag de Nederlandse politie een server in Rusland hacken en mag Rusland dat dan ook bij ons? Tot slot zouden spelregels moeten worden opgesteld over de wijze waarop inlichtingendiensten van landen zich op internet mogen gedragen.

Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare heeft het API Security & Management Report gepubliceerd. Dit rapport onthult dat API's meer dan ooit worden ingezet, waardoor bedrijven de deur wijd openzetten voor meer online bedreigingen dan we eerder hebben meegemaakt. Het rapport maakt inzichtelijk dat er een kloof bestaat tussen het gebruik van API’s door bedrijven en hun vermogen1