'Internationale samenwerking is de sleutel voor aanpak cybercrime'

hacker

Internationale samenwerking is de sleutel voor de aanpak van cybercriminaliteit. Een muur om het internet bouwen of data alleen in eigen land opslaan is dan ook niet de juiste weg. Dit stellen althans Lotte de Bruijn, directeur van Nederland ICT, en John Higgins, director-general van DIGITALEUROPE.

De Bruijn en Higgins stellen dat Nederland als Digital Gateway to Europe op economische en maatschappelijk vlak tal van nieuwe kansen krijgt door de snelle groei van het internet. Deze kansen kunnen echter alleen worden benut als er vertrouwen is in de digitale economie. Steeds vaker klink dan ook de roep om nationale maatregelen te treffen en gevoelige informatie bijvoorbeeld alleen in Nederland op te slaan.

Internationaal karakter

Nederland ICT en DIGITALEUROPE wijzen echter op het internationale karakter van het internet, dat is gebouwd op internationale fundamenten, systemen, apparaten en software. Nederlandse softwarebedrijven exporteren jaarlijks voor twee miljard euro naar het buitenland, wat die een belangrijke sector maakt.

Ook cybercriminelen opereren echter internationaal. Een aanval die vandaag op bijvoorbeeld Brazilië gericht is kan dan ook morgen Nederland treffen. Lang niet alle landen hebben de opsporing van cybercriminelen echter al goed geregeld. Internationale samenwerking is volgens De Bruijn en Higgins dan ook de sleutel tot het creëren van een veiliger digitaal domein waarvan de gebruiker met vertrouwen profiteert.

Afspraken

Deze internationale samenwerking is volgens Nederland ICT en DIGITALEUROPE alleen mogelijk als hiervoor internationale afspraken worden gemaakt. Denk hierbij aan afspraken over standaarden die we internationaal leidend willen laten zijn en afspraken over een basisniveau van beveiliging in Europa dat aan bedrijven ruimte biedt om te innoveren. Ook moeten afspraken worden gemaakt voor internationale informatie-uitwisseling over cyberdreigingen. Landgrenzen worden immers door cybercriminelen niet gerespecteerd.

De pakkans voor cybercrime is op dit moment te laag. De Bruijn en Higgins waarschuwen voor het risico dat landen hierdoor eigenstandig hun opsporingsbevoegdheden in het buitenland gaan uitbreiden. Mag de Nederlandse politie een server in Rusland hacken en mag Rusland dat dan ook bij ons? Tot slot zouden spelregels moeten worden opgesteld over de wijze waarop inlichtingendiensten van landen zich op internet mogen gedragen.

Lees ook
ESET publiceert voorbeelden van scam-mails

ESET publiceert voorbeelden van scam-mails

Sommige scam-mails zijn bijna hilarisch amateuristisch. Maar andere pogingen zijn soms griezelig 'echt' en nauwelijks te onderscheiden van legitieme mails. Een mooi voorbeeld publiceert ESET op zijn website We Live Security: een mail van een Chinese firma die zich voordoet als een 'domain name registration supplier' die bedoeld is om te checken of1

Biometrie voor enterprise security: zinvol of onzinnig?

Nu steeds meer smartphones voorzien worden van biometrische sensoren, komt ook de vraag op wat dit soort security-maatregelen betekenen voor enterprise-organisaties? Richard Moulds, vice president Strategy bij Thales e-Security, vraagt zich in een artikel op Help Net Security af of biometrie voor zakelijk gebruik zinvol is. Of juist onzinnig? Een interessant punt dat Moulds aanstipt is de vraag of het aantal tokens bij gebruik van fingerprint scanners wel groot genoeg is. Bij gebruik van traditionele hardware tokens kunnen we putten uit een nagenoeg onbeperkt aantal tokens. Maar bij gebruik v1

Infographic: lichaamstaal zegt veel over social engineering

Infographic: lichaamstaal zegt veel over social engineering

Het Japanse Gengo heeft een interessante infographic opgesteld over de rol van lichaamstaal bij social engineering. Zoals bekend is social engineering een belangrijk hulpmiddel voor cybercriminelen om bijvoorbeeld inloggegevens van gebruikers los te krijgen. Hoewel de infographic verder gaat dan 'enkel en alleen' security-gerelateerde vormen van n1