Interesse van cybercriminelen in SSL-certificaten neemt toe

kevin-bocek

“Knap dat Let's Encrypt binnen enkele maanden al een miljoen gratis certificaten heeft uitgegeven. Daardoor wordt er steeds meer data en privacy beschermd via SSL/TLS. Echter naarmate er meer certificaten worden uitgegeven en zeker als die niet continu worden beschermd tegen misbruik, neemt ook de interesse van cybercriminelen daarin toe”, dit zegt Kevin Bocek, Vice President Security Strategy & Threat Intelligence van Venafi, in een reactie op de mijlpaal die Let’s Encrypt onlangs behaalde.

“Het gebruik van digitale certificaten om vertrouwd over te komen en zich te verbergen in versleuteld verkeer, wordt in toenemende mate een standaard aanvalsmethode voor cybercriminelen. Deze trend ondermijnt de doelstelling om met meer encryptie gebaseerd op gratis certificaten een vertrouwder Internet te creeren. De afgelopen tijd zijn er verschillende incidenten geweest gebaseerd op gratis certificaten, waaronder een malwarecampagne die Let's Encrypt certificaten gebruikte. Cybercriminelen kunnen met zo'n certificaat namelijk onopgemerkt een aantal securitycontroles passeren.”

Wie kun je vertrouwen?

Bocek: “Het wordt steeds moeilijker te onderscheiden wie en wat u kunt vertrouwen, omdat er door het toenemend gebruik van encryptie meer blinde vlekken voor securityapparatuur ontstaan. Oftewel het risico van certificaatmisbruik neemt toe, omdat criminelen door zich te verbergen in versleuteld verkeer eenvoudiger informatie kunnen stelen of 'beveiligde' communicatie kunnen onderscheppen via 'Man-in-the-Middle' (MitM) aanvallen. Maar ook valse websites kunnen installeren of malware distribueren, die zijn ondertekend met een ogenschijnlijk legaal certificaat. Een voorbeeld daarvan is de 'Suckfly'-groep die al zo'n twee jaar certificaten steelt om malware en hacker-tools vertrouwd te laten overkomen.”

“De waarde van certificaten is dus niet gerelateerd aan de uitgiftekosten, maar wel aan de reputatie van de betreffende 'Certificate Authority' (CA) en het gebruiksdoel. Om die waarde te behouden moeten organisaties de integriteit en beveiliging van alle gebruikte certificaten beter gaan waarborgen.”

Meer over
Lees ook
Versleutelde smartphone Blackphone helpt gebruikers hun privacy te beschermen

Versleutelde smartphone Blackphone helpt gebruikers hun privacy te beschermen

Een nieuwe smartphone moet gebruikers helpen hun privacy beter te beschermen. De Blackphone is een smartphone die speciaal is ontworpen om alle vormen van communicatie extra te beveiligen en versleutelen. De telefoon moet voorkomen dat gebruikers door inlichtingendiensten als de NSA kunnen worden afgeluisterd. De Blackphone is ontwikkeld door Sil1

'Telecomproviders moesten van de Britten kiezen voor een zwakkere encryptie'

'Telecomproviders moesten van de Britten kiezen voor een zwakkere encryptie'

De eerste versie van het gsm-protocol, A5/1, is voorzien van een zwakkere encryptie dan oorspronkelijk de bedoeling was. De Britse geheime dienst GCHQ zou alle betrokken providers hiervoor flink onder druk hebben gezet. Dit stelt Peter van der Arend, die voor het Nederlandse PTT meewerkte aan het ontwerp van het protocol, in een interview met de1