'Informatiepositie kleine gemeenten vaak niet optimaal'

De informatiepositie van veel kleine gemeenten is vaak niet optimaal. De belangrijkste oorzaken: gebrek aan capaciteit en knelpunten bij het uitwisselen van informatie. Dit blijkt uit onderzoek dat het CCV vorig jaar deed naar de informatiepositie van 75 kleine gemeenten (<26.000 inwoners) op het gebied van veiligheid. Het CCV maakte deze resultaten bekend.

Onvoldoende informatie-uitwisseling en capaciteitsgebrek

ccv-300x166 Om beter inzicht te hebben in trends en ontwikkelingen (66%) en om effectief te kunnen handhaven met een klein aantal medewerkers OOV (56%) is een goede informatiepositie onontbeerlijk. Maar meer dan 60% van de gemeenten ondervindt knelpunten in de informatie-uitwisseling tussen gemeentelijke diensten en met ketenpartners. Onduidelijkheden over wat wel en niet is toegestaan weerhoudt veiligheidspartners er vaak van om gegevens met elkaar uit te wisselen. Daarnaast geeft 65% aan dat de capaciteit van de afdeling veiligheid onvoldoende is om een goede informatiepositie te kunnen creëren, omdat het capaciteitsgebrek verdieping in de weg staat.

Aanbevelingen

Om de informatiepositie te kunnen verbeteren, komen uit het onderzoek de volgende aanbevelingen naar voren:

  • Om bewustwording te creëren bij baliemedewerkers, groenbeheerders en boa’s is het belangrijk dat zij met regelmaat getraind worden. Op die manier kunnen ze zichtbare criminaliteit in een vroeg stadium bij de afdeling veiligheid melden.
  • Gegevens van ketenpartners kunnen, met in acht neming van de privacyregels, met behulp van ICT beter worden gecombineerd. Zo krijgen gemeenten inzicht in trends en ontwikkelingen en zijn ze in staat effectief te handhaven.
  • Vaak is er privacytechnisch meer mogelijk dan men denkt. Een interne opleiding of training kan kleine gemeenten helpen.
Meer over
Lees ook
DDoS-clearinghouse aangemerkt als ‘high potential’ innovatie door Europese Commissie

DDoS-clearinghouse aangemerkt als ‘high potential’ innovatie door Europese Commissie

Het DDoS-clearinghouse is door de Europese Commissie geselecteerd voor hun Innovation Radar als een belangrijke innovatie in de categorie 'secure networks and computing’. Het DDoS-clearinghouse is een systeem waarmee organisaties de kenmerken van DDoS-aanvallen waarmee zij geconfronteerd worden, kunnen meten en delen met andere aangesloten organis1

Watchguard: bijna 900 procent meer aanvallen met fileless malware

Watchguard: bijna 900 procent meer aanvallen met fileless malware

Het aantal aanvallen met fileless malware is explosief gestegen. WatchGuard waarschuwt daarnaast voor een comeback van cryptominers en een toename in het gebruik van versleutelde malware. De bevindingen staan beschreven in de nieuwste editie van het Internet Security Report .

Proofpoint: 82% van de organisaties hanteert een thuiswerkmodel, maar slechts 30% traint gebruikers in veilig werken op afstand

Proofpoint: 82% van de organisaties hanteert een thuiswerkmodel, maar slechts 30% traint gebruikers in veilig werken op afstand

Proofpoint presenteert voor het zevende jaar zijn State of the Phish-rapport. Dit rapport beschrijft in hoeverre bedrijven te maken hebben met phishing. Daarnaast werpt het een blik op de kennis, kwetsbaarheid en weerbaarheid van gebruikers. Meer dan 75% van de ondervraagden gaf aan dat zijn of haar organisatie in 2020 te maken kreeg met grootscha1