Hoofd van AIVD wil encryptie van WhatsApp en Telegram inperken

spionage

Rob Bertholee, hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), hoopt dat de encryptie die communicatiediensten als WhatsApp en Telegram hanteren wordt ingeperkt. Dergelijke encryptie staat volgens Bertholee de opsporing van terroristen in de weg.

Dit zegt Bertholee in een interview met De Volkskrant. Het hoofd van de AIVD laat zich kritisch uit over het beleid van het kabinet, dat niet ziet in het inperken van encryptie. Bertholee stelt dat het kabinet in dit geval zal moeten accepteren dat de AIVD geen toegang heeft tot de communicatie van terroristen. Ook laat Bertholee zich kritisch uit over bedrijven en privacyorganisaties die sterk de nadruk leggen op privacy. “Ik vind bescherming van privacy ook uitermate belangrijk, maar zouden mensen die privacy als hoogste doel hebben, dat net zo enthousiast nastreven als zij slachtoffer zijn van een aanslag?”, aldus Bertholee.

Cursus Grondrechten aan de Open Universiteit

Bits of Freedom (BoF) is kritisch over de uitspraken van Bertholee en biedt het hoofd van de AIVD een cursus Grondrechten aan de Open Universiteit aan. “Net zoals dat je niet een klein beetje zwanger kunt zijn, kun je versleuteling niet een klein beetje verzwakken. Het is onmogelijk om een kwetsbaarheid zo te bouwen dat alleen mensen die wij vertrouwen er gebruik van kunnen maken. Elke kwetsbaarheid kan vroeg of laat ook worden misbruikt door kwaadwillenden”, aldus Daphne van der Kroft, woordvoerder Bits of Freedom.

Ook gaat Van der Kroft in op de uitspraak waarin Bertholee dat mensen die voor grondrechten opkomen een terreuraanslag zouden toestaan. “Dat we het inhoudelijk oneens zijn, is prima.” zegt Van der Kroft. “Maar om al die mensen weg te zetten als goedkeurders van terreur is werkelijk absurd. Door dit te zeggen maakt hij elke vorm van een beargumenteerd debat onmogelijk, terwijl dat voor deze complexe onderwerpen juist zo van belang is.”

Meer over
Lees ook
ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

Het ROC van Amsterdam-Flevoland heeft als eerste MBO de EduConnector, de cloudoplossing voor de koppeling tussen het ECK-iD en digitale lesmaterialen, ingezet. Hierdoor kan de onderwijsinstelling identiteitsinformatie van studenten veilig delen, wat een voorwaarde is om te voldoen aan de AVG.

Grootste databeschermingsspecialist van de Benelux zet in op uitbreiding naar Euregio Rijn-Maas

Grootste databeschermingsspecialist van de Benelux zet in op uitbreiding naar Euregio Rijn-Maas

Cranium, de specialist in privacy-, security- en datamanagement opent een nieuw kantoor in Hasselt. Naast de Belgische hoofdzetel in Zaventem heeft het snelgroeiende bedrijf kantoren in Nederland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De zesde vestiging van CRANIUM bevindt zich op de Hasseltse Corda Campus waar verschillende i1

Snijder kiest Bastion 365 voor veilig e-mailen met Microsoft Office 365

Snijder kiest Bastion 365 voor veilig e-mailen met Microsoft Office 365

Snijder, Praktijk voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie gaat voor veilig e-mailen gebruikmaken van Fenestrae Bastion 365. Met de oplossing kunnen de medewerkers van praktijk Snijder vertrouwelijke persoonsgegevens en medische informatie veilig mailen naar zorgprofessionals en patiënten middels Microsoft Office 365. Bastion 365 is de oplossing die ervoo1