Hoofd van AIVD wil encryptie van WhatsApp en Telegram inperken

spionage

Rob Bertholee, hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), hoopt dat de encryptie die communicatiediensten als WhatsApp en Telegram hanteren wordt ingeperkt. Dergelijke encryptie staat volgens Bertholee de opsporing van terroristen in de weg.

Dit zegt Bertholee in een interview met De Volkskrant. Het hoofd van de AIVD laat zich kritisch uit over het beleid van het kabinet, dat niet ziet in het inperken van encryptie. Bertholee stelt dat het kabinet in dit geval zal moeten accepteren dat de AIVD geen toegang heeft tot de communicatie van terroristen. Ook laat Bertholee zich kritisch uit over bedrijven en privacyorganisaties die sterk de nadruk leggen op privacy. “Ik vind bescherming van privacy ook uitermate belangrijk, maar zouden mensen die privacy als hoogste doel hebben, dat net zo enthousiast nastreven als zij slachtoffer zijn van een aanslag?”, aldus Bertholee.

Cursus Grondrechten aan de Open Universiteit

Bits of Freedom (BoF) is kritisch over de uitspraken van Bertholee en biedt het hoofd van de AIVD een cursus Grondrechten aan de Open Universiteit aan. “Net zoals dat je niet een klein beetje zwanger kunt zijn, kun je versleuteling niet een klein beetje verzwakken. Het is onmogelijk om een kwetsbaarheid zo te bouwen dat alleen mensen die wij vertrouwen er gebruik van kunnen maken. Elke kwetsbaarheid kan vroeg of laat ook worden misbruikt door kwaadwillenden”, aldus Daphne van der Kroft, woordvoerder Bits of Freedom.

Ook gaat Van der Kroft in op de uitspraak waarin Bertholee dat mensen die voor grondrechten opkomen een terreuraanslag zouden toestaan. “Dat we het inhoudelijk oneens zijn, is prima.” zegt Van der Kroft. “Maar om al die mensen weg te zetten als goedkeurders van terreur is werkelijk absurd. Door dit te zeggen maakt hij elke vorm van een beargumenteerd debat onmogelijk, terwijl dat voor deze complexe onderwerpen juist zo van belang is.”

Meer over
Lees ook
30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

De Chapter meetings richten zich op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van privacyregelgeving, waaronder CCPA, CPRA, Schrems II en LGPD, en voorzien van panels van privacy professionals om operationele best practices te bespreken.

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Als je een Windows-of Linux-pc gebruikt, is de kans groot dat er een Trusted Platform Module (TPM) aan het moederbord van je systeem is verbonden. De TPM is een hardwaremodule die in veel lijkt op de SmartCard-chip die in je creditcard is ingebed. Die chip zorgt voor veilige authenticatie van je kaart tijdens betalingstransacties. Dat gebeurt op b1