Herziene versie van NEN-ISO/IEC 27002 gepubliceerd

nen-logo500300

De herziene versie van NEN-ISO/IEC 27002 'Informatietechnologie - Beveiligingstechnieken - Praktijkrichtlijn met beheersmaatregelen op het gebied van informatiebeveiliging’ is gepubliceerd.  De norm is ontwikkeld voor organisaties van elk type en elke omvang om zaken als afpersing, diefstal van gegevens en uitval van ICT-diensten te voorkomen.

NEN-EN-ISO/IEC 27002 is een norm voor informatiebeveiliging die suggesties en ‘best practices’ geeft voor security controls op de implementatie en het onderhoud van Information Security Management Systems (ISMS). Om ervoor te zorgen dat normen actueel en wereldwijd relevant blijven, worden ze om de vijf jaar beoordeeld. Bij de beoordeling bleek dat de norm onder andere teveel als checklist werd gebruikt en daarom waren er aanpassingen nodig.

Verdieping
NEN-ISO/IEC 27002 is een verdieping op ISO 27001 en is een hulpmiddel met maatregelen om de risicoanalyse uit te voeren. ISO 27002 bestaat uit maatregelen om risico’s te beperken of te verkleinen:

  1. Referentie voor het vaststellen en implementeren van beheersmaatregelen voor informatiebeveiligingsrisico's (in een beleid dat op ISO 27001 is gebaseerd).
  2. Leidraad voor organisaties die algemeen aanvaarde beheersmaatregelen op het gebied van informatiebeveiliging vaststellen en implementeren.
  3. Ontwikkelen van sector- en organisatie specifieke richtlijnen voor informatiebeveiligingsbeheer die rekening houden met specifieke risico’s.

Wijzigingen
De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de vorige versie uit 2017 zijn:

  • Structuurindeling van de norm waardoor het eenvoudiger is om te bepalen wie de eigenaar wordt van een beheersmaatregel.
  • Beheersmaatregelen zijn verdeeld in vier hoofdstukken: organisatorische maatregelen, mensen, fysieke maatregelen, technologische maatregelen.

Nederlandse vertaling
Aan de Nederlandse vertaling wordt nog gewerkt, naar verwachting wordt deze op korte termijn gepubliceerd.

Europese aanvaarding
In het proces moet de norm op Europees niveau nog worden aanvaard. Naar verwachting wordt de EN-norm pas na augustus 2022 aangepast. Het gaat om een aanpassing zonder inhoudelijk wijzigingen.

Impact op ISO 27001
Momenteel verwijst ISO 27001 nog naar de oude versie. De maatregelen uit ISO 27002 horen gelijk te zijn aan bijlage A van ISO 27001. De wijzigingen in ISO 27002 zorgen daardoor voor een verandering in ISO 27001. Naar verwachting volgt op korte termijn (mei/juni) een nieuwe versie van ISO 27001 die aansluit op ISO 27002. Daarna wordt ook ISO 27001 herzien.

Webinar
NEN organiseert een informatiebijeenkomst over de herziening van ISO 27002 op 10 maart 2022 van 10.00 tot 11.30 uur. Belanghebbende partijen komen dan meer te weten over de nieuwste ontwikkelingen rondom ISO 27002. Daarnaast is er tijd voor vragen. Aanmelden voor het webinar

Lees ook
Waarom worden digitale certificaten en handtekeningen steeds populairder?

Waarom worden digitale certificaten en handtekeningen steeds populairder?

Digitale certificaten en handtekeningen winnen sterk aan populariteit. Het aantal organisaties en personen dat elektronische handtekeningen gebruikt is de afgelopen jaren fors gegroeid en blijft alsmaar toenemen. Analisten voorspellen dat deze markt tegen 2026 zal groeien naar een jaaromzet van bijna $ 17 miljard.

NEN 7503:2022 - herziene norm voor gegevensuitwisseling in de zorg gepubliceerd

NEN 7503:2022 - herziene norm voor gegevensuitwisseling in de zorg gepubliceerd

NEN 7503:2022 ‘Gegevensuitwisseling in de zorg - Elektronische verwerking en uitwisseling van gegevens voor het voorschrijven en ter hand stellen van medicatie’ is herzien en onlangs gepubliceerd. De nieuwe versie vervangt NEN 7503:2011. De norm levert een bijdrage aan de implementatie van richtlijnen en standaarden voor medicatieoverdracht en aan1

Al je certificatenbeheer in één cloudplatform

Al je certificatenbeheer in één cloudplatform

Sectigo heeft een CA-neutraal cloudplatform gelanceerd voor Certificate Lifecycle Management. Dit betekent dat niet alleen de certificaten van Sectigo, maar ook die van externe certificaatautoriteiten beheerd kunnen worden op één centrale plek. Er is al ondersteuning toegevoegd voor Microsoft Certificate Authority (MSCA) en begin 2022 volgen er me1