‘Helft van ondernemers wijzigt belangrijke wachtwoorden nooit’

password-1433221-m

Eén op de acht ondernemers in het mkb is de afgelopen 12 maanden slachtoffer geweest van bedrijfscriminaliteit. Diefstal en inbraak komen het vaakst voor in het mkb, terwijl ook cybercrime een probleem is. De helft van de ondernemers blijkt echter nooit de belangrijkste wachtwoorden te wijzigen. Eén op de vijf wijzigt het wachtwoord ongeveer eens per half jaar en 17% ieder kwartaal.

Dit blijkt uit onderzoek van ING. De meest getroffen maatregelen tegen bedrijfscriminaliteit zijn het beveiligen van het computernetwerk, het maken van back-ups en het installeren van een alarm. Slechts een kwart van de ondernemers is verzekerd tegen bedrijfscriminaliteit. De helft van de ondervraagde ondernemers wijzigt zijn belangrijkste wachtwoorden nooit.

Cybercrime leidt bij driekwart van de getroffen ondernemers tot maximaal 1.000 euro. Dit is gelijk aan de gemiddelde totale materiële schade als gevolg van bedrijfscriminaliteit. Bij een kwart loopt deze schade op tot 5.000 euro. Indien de criminele handeling door een werknemer is gepleegd wordt deze in de helft van de gevallen ontslagen, terwijl 15% wegkomt met een waarschuwing.

Lees ook
Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoekers van Proofpoint ontdekten dat TA571 de Forked-variant van IcedID levert in twee campagnes. Dit vond plaats op 11 en 18 oktober 2023. Beide campagnes bevatten meer dan 6.000 berichten die allemaal een impact hadden op meer dan 1.200 klanten in verschillende sectoren verspreid over heel de wereld.

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Nieuwe ISACA-gids ondersteunt bedrijven bij het managen van generatieve AI-risico’s

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1